Министърът на външните работи на Китай предупреди, че протекционизмът може да предизвика световна рецесия. Министърът се закани Пекин да остане непоколебим в търговския спор със САЩ, информира АФП.

"Уроците от Голямата депресия не трябва да бъдат забравяни", подчерта Уан И пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Митата и провокациите в търговските спорове, които разтърсват световните индустриални вериги и доставки, саботират международния търговски режим, световната икономика и търговския ред", продължи министърът.

Снимка 444984

Източник: ЕПА

"Те биха могли дори да хвърлят света в рецесия", предупреди външният министър.

Коментарите на Уан И са на фона на търговската война между САЩ и Китай.

В петък редица медии съобщиха, че спорът може отново да ескалира, тъй като Доналд Тръмп обмисля драстични мерки за блокиране на китайските компании на американските пазари и блокиране на инвестициите на САЩ в Китай.

Уан И заяви ясно, че Китай ще отвърне на всяка мярка.

Китай е ангажиран да се разрешат споровете по спокоен, рационален и сътруднически начин, Китай е готов да покаже търпение и добра воля, отбеляза той.

Снимка 444983

Източник: ЕПА

Нека бъда ясен: Китай е страна с 5000-годишна цивилизация, 1,4 милиарда трудоспособни и смели китайци, обширна територия от 9,6 милиона квадратни километра. Китай никога няма да се огъне пред заплахи или да се подаде на натиск, закани се дипломатът.

Издигането на стени няма да разреши световните предизвикателства, подчерта той, имайки предвид политиките на президента Доналд Тръмп.