Посланикът на Китай във Великобритания отправи предупреждение към военния министър Гавин Уилямсън, като го обвини във "възкресяване на Студената война и "дипломацията на канонерките"*, пише "Гардиън".

Китайският топ дипломат направи коментара след изявление на британския министър, че Обединеното кралство ще изпрати самолетоносач в Тихия океан за сдържане на Китай.

В статия за британския вестник Лиу Сяомин не спомена името на военния министър, но обвини "определен британски политик" в преувеличаване на "китайската заплаха".

По-рано този месец Уилямсън обяви, че самолетоносачът "Кралица Елизабет" ще бъде изпратен в Тихия океан, където Пекин се опитва да поеме контрол над спорното Южнокитайско море. Самолетоносачът се очаква да бъде изпратен през 2021 г.

"В ера, в която горещите и студените войни трябва отдавна да са забравени, възкресяването на Студената война и "дипломацията на канонерките" от гроба, както този определен политик направи, е анахронизъм и води до рискове от прекъсване на напредъка в отношенията между Китай и Великобритания", предупреждава китайският посланик.

Стана ясно, че финансовият министър Филип Хамънд е отменил търговско посещение в Китай заради речта на военния министър на Обединеното кралство.

Лиу Сяомин призова двете държави да действат в хармония и взаимно да се уважават.

"Китай е най-бързо разрастващият се пазар за британски износ и вторият най-голям търговски партньор на Великобритания извън ЕС", отбеляза посланикът.

*"Дипломация на канонерките" е военнополитически курс, при който се демонстрира сила с употребата на военноморския флот.