Китайската народноосвободителна армия (НОА) обяви в сряда, че военните учения около Тайван са приключили, но остави отворена вратата за още учения в бъдеще, съобщава "Дойче веле".

Китай проведе най-големите си военни учения около Тайван след противоречивото посещение в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Пелоси бее най-високопоставеният американски служител, посетил Тайван за последните 25 години, което разгневи Китай, който гледа на Тайван като на своя територия.

В кратко съобщение за приключването на ученията командването на Източния театър на НОАК каза, че "ще следи промените в ситуацията в Тайванския пролив".

Също така ще "продължи да провежда обучение и подготовка за бой, да организира редовни патрули за бойна готовност в посока на Тайванския проток и решително да защитава националния суверенитет и териториалната цялост".

В друго политическо изявление, издадено на английски от Службата по въпросите на Тайван към кабинета, се казва, че Пекин е посветен на постигането на "мирно обединение" на Тайван и Китай.

"Но ние няма да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки. Това е за предпазване от външна намеса и всички сепаратистки дейности", се казва в съобщението.

Китай продължи да заплашва да използва сила срещу "намеса на външни сили или радикални действия от страна на сепаратистки елементи".

Пекин твърди, че действията му са предизвикани от пътуването на Пелоси до Тайван миналата седмица. Тайпе обаче настоява, че подобни посещения на западни служители са рутинни и обвинява Китай, че използва пътуването като претекст за увеличаване на военните заплахи.

Според съобщения в медиите китайският флот е продължил дейността си близо до "средната линия", неофициален буфер в Тайванския пролив в сряда следобед. Тайпе съобщи, че 17 китайски изтребители са пресекли средната линия.

Говорител на тайванското министерство на отбраната в сряда каза, че Тайпе "ще коригира напълно разпределението на силите въз основа на фактори като вражеската заплаха".

Междувременно в Лондон британският външен министър Лиз Тръс привика китайския посланик във Великобритания Джън Зегуанг заради действията на Пекин спрямо Тайван.

"Свидетели сме на все по-агресивно поведение и реторика от страна на Пекин през последните месеци, които заплашват мира и стабилността в региона", каза Тръс в изявление в сряда.

"Обединеното кралство настоява Китай да разреши всякакви различия с мирни средства, без заплаха или използване на сила или принуда".

Китайското посолство в Лондон заяви, че отхвърля и осъжда британската "безотговорна реторика относно законния и необходим отговор на Китай на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ в Тайван".

Китай се отметна от обещанието си да не изпраща войски в Тайван

Китай се отметна от обещанието си да не изпраща войски в Тайван

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г.