Китайски хакери са откраднали информация от испански лаборатории, работещи върху ваксина срещу новия коронавирус (COVID-19), информира в. "Паис".

Информацията се появи, докато фармацевтични компании по целия свят се надпреварват да произведат ефективна ваксина за борба с вируса, който вече е убил повече от 940 000 души и е заразил около 30 млн. души.

Не е ясно каква информация е открадната, кога се е случило, нито колко важна е тя, като вестникът се позовава на източници, запознати с хакерската атака.

Севернокорейски хакери работят в тандем с руски киберпрестъпници

Севернокорейски хакери работят в тандем с руски киберпрестъпници

От Intel 471 са открили връзки между хакерската група Lazarus и TrickBot

Цитиран в статията, шефът на разузнавателната служба на Испания Паз Естебан казва, че хакерите са провели "особено вирулентна кампания, удряйки лаборатории, работещи в търсенето на ваксина", не само в Испания, но и другаде.

В разговор с журналисти вчера Естебан, която оглавява разузнавателната служба CNI, каза, че имало "качествено и количествено" увеличение на атаките по време на блокадата, като хакерите са удряли "чувствителни сектори като здравеопазването и фармацевтиката".

Подобни атаки са се умножили в други страни, участващи в усилията за разработване на ваксина, което е предизвикало обмен на информация между съответните техни специални служби.

САЩ обвиниха двама китайски хакери в опит да откраднат ваксини срещу COVID-19

САЩ обвиниха двама китайски хакери в опит да откраднат ваксини срещу COVID-19

И интелектуална собственост от стотици компании в САЩ и други страни

Повечето атаки са извършени от хакери от Китай и Русия, често от държавни организации, но също така и от престъпни организации и университети, които продават хакнатите данни, твърдят източници от сферата на сигурността.

Ала атаката, при която са били откраднати испански данни, е била предприета от китайски хакери.

През юли съд в американския щат Вашингтон обвини двама китайски граждани в кражба на терабайти данни от стотици компютърни системи по целия свят, в някои случаи от името на китайски правителствени служби.

Хакерството, което се провежда в продължение на повече от десетилетие, напоследък включва търсене на уязвимости в системите на фирми, разработващи ваксини срещу COVID-19, тестващи технологии и лечения, посочиха от американското правосъдно министерство.

Испания беше една от 11-те държави, посочени като обект на атаките.

Хакерски атаки срещу израелски лаборатории, разработващи ваксина за COVID-19

Хакерски атаки срещу израелски лаборатории, разработващи ваксина за COVID-19

Не са успели да попречат на процеса по разработването на ваксина