Два китайски военни кораба и 11 изтребителя бяха засечени около Тайван. За това съобщава тайванското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Ведомството твърди, че самолет J-11 и самолет Су-30 са прелетели "в източната част на средната линия на Тайванския проток".

Тайванските военни наблюдаваха ситуацията и реагираха на тези дейности с боен въздушен патрул, военни кораби и зенитно-ракетни комплекси, добавя министерството.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Пекин обаче предпочита мирното обединение

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Напрежението между Пекин и Тайпе нарасна, след като през август председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова.

За да покаже гнева си, Китай организира военни учения около Тайван, които включваха изстрелване на ракети и стъпки за поставянето на острова под блокада. Оттогава Китай продължава военните си действия, макар и в по-малък мащаб.

Това насочи вниманието на Тайван и приятелските му страни, като Съединените щати и Япония, върху това как би могъл да се развие всеки конфликт с Китай и как Тайван и неговите съюзници могат да отговорят.

Тайпе вече предупреди, че китайска блокада на Тайван или завземането на негов офшорен остров ще се считат за акт на война.

Тайван обясни кога ще започне война с Китай

Тайван обясни кога ще започне война с Китай

Блокада или завземане на офшорен остров ще се считат за акт на война