Учени в Китай вярват, че ново лекарство може да спре пандемията "без ваксина", информира АФП.

Китайска лаборатория към Пекинския университет разработва лекарство против коронавируса. То не само ще съкрати периода на възстановяване на заболелите с коронавирус, но дори и ще осигури краткосрочен имунитет срещу заразата.

Директорът на иновационен център за геномика към университета коментира пред осведомителната агенция, че лекарството е успешно във фазата на тестове върху животни. Експертът поясни, че когато инжектират неутрализиращи антитела в инфектирани мишки, след пет дни вирусният товар е намален с 2500%, което означава, че потенциалното лекарство има терапевтичен ефект.

Лекарството използва неутрализиращи антитела, произведени от човешката имунна система, за да попречи на вируса да заразява клетки, които китайските учени са изолирали от кръвта на 60 възстановили се пациенти.

Проучване на екипа, публикувано в научния журнал Cell в неделя, показва, че използването на антитела предоставя "потенциално" лечение на заболяването и съкращава периода на възстановяване.

Лекарството трябва да бъде готово за употреба по-късно тази година и навреме преди потенциална нова вълна на заразяване през зимата. Планирани са изпитания в Австралия и други държави.

Китай вече има пет потенциални ваксини против коронавирус, които са тествани върху хора. Но от Световната здравна организация предупредиха, че разработването на ваксина може да отнеме 12-18 месеца.

Учени също подчертаха потенциалните ползи от кръвна плазма от възстановили се пациенти, които са създали антитела срещу коронавируса, позволяващи на организма да се защити от атака. Повече от 700 пациенти в Китай са подложени на плазмена терапия, която според властите показва "много добри терапевтични ефекти".