Китайският флот и военновъздушни сили провеждат тренировъчни боеве край Корейския полуостров, съобщава министерството на отбраната на страната, на фона на регионалното напрежение във връзка с ядреното оръжие на Северна Корея, съобщава АФП.

Провеждат се в моретата и небето край източното крайбрежие на Китай в Жълто море и в залива Бохай, включват и изстрелването и на десетки ракети.

Китай демонстрира нови видове оръжия

Китай демонстрира нови видове оръжия

С мощни въоръжени сили защитава суверенитета и интересите на страната

Десетки кораби, самолети, подводници и неопределен брой военнослужещи, участват в тренировките, които министерството заявява, че са насочени към тестване на оръжия и усъвършенстване на военните способности при извършване на крайбрежни атаки и прихващане на въздушни цели.

Министерството не уточнява колко дълго ще продължат тренировките, но според съобщения на военните и местните власти е издадена четиридневна забрана за корабоплаване, за района, в който се провеждат тренировките.

Действията са само дни, след като Китай подкрепи приетата в събота резолюция на Съвета за сигурност на ООН, за значително засилване на санкциите срещу Северна Корея във връзка с ядрени и ракетни оръжейни системи.

Китай призова КНДР да действа „умно” след новите санкции

Китай призова КНДР да действа „умно” след новите санкции

Ван И призова за възобновяване на диалога

След приемането на резолюцията Китай отново потвърди решимостта си да се присъедини към международната общност.

Китай от известно време модернизира въоръжените си сили, съизмеримо с икономическата сила на страната, което е предизвикало безпокойство сред регионалните си съседи.

Северна Корея обеща вчера, че тежките нови санкции на ООН няма да я спрат да развива своя ядрен арсенал, отхвърляйки преговорите и отправяйки гневни заплахи срещу САЩ.

КНДР: Ядрените ни ракети са насочени само към САЩ

КНДР: Ядрените ни ракети са насочени само към САЩ

КНДР се нуждае от ядрени оръжия само за да предотврати инвазия