Китайският външен министър з може да посети Япония още през октомври, заяви правителствен източник, след като лидерите на двете страни се договориха да осъществяват контакти на високо ниво за насърчаване на регионалната и международната стабилност, предаде "Ройтерс".

Уанг ще проведе разговори с японския си колега Тошимицу Мотеги и премиера Йошихиде Суга по време на пътуването.

Визитата ще дойде, след като Суга и китайският президент Си Дзинпин се съгласиха по време на телефонен разговор в петък да имат повече контакти на високо ниво.

Суга и Уанг вероятно ще се споразумеят да укрепят икономическите връзки между нациите. 

Посещението беше съобщено по-рано от обществената телевизия NHK.

Суга, който стана министър-председател по-рано този месец, трябва да управлява отношенията с по-голямата съседка на Япония, тъй като връзките между Китай и Съединените щати се влошават на фона на пандемията на коронавируса и продължителните търговски търкания.

Токио също е в спор с Пекин за собствеността върху островите в Източнокитайско море и изрази загриженост от повишаване на китайската военна активност в региона.

Отделно Суга планира да се срещне с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в началото на октомври, каза правителственият източник, тъй като Помпео ще посети Токио за среща със своите колеги от Австралия, Индия и Япония.

Суга обмисля и телефонен разговор с лидери на Русия, Франция и Италия, добави източникът.