Горите са особено уязвими към промените в климата, в резултат на които ще има повече горски пожари и наводнения.
Това се посочва в доклад на Центъра за международно изследване на горите със седалище в Индонезия.

Авторите на доклада призовават участниците в международната конференция за климата, която ще започне на 1 декември в Познан (Полша), да вземат спешни мерки за справяне с проблема, тъй като животът на милиони хора по света е свързан с горите.

В доклада се казва, че климатичните промени ще повлияят по различни начини върху гористите местности - планинските райони на Централна Америка например са застрашени от суша, а мангровите гори в Азия - от наводнения вследствие на покачването на океанските нива.

"Ако не бъдат взети спешни мерки, промените в климата ще се отразят пагубно върху горите и върху един милиард души, чиито живот е свързан с тях", казва Даниел Мардиярсо, един от авторите на доклада, цитиран от БиТиВи.

Сред предлаганите мерки са по-добрата превенция на горските пожари, изграждането на плантации от дървесни видове, приспособими към промените в климата, борбата срещу вредителите и опазването на горските коридори, през които животните и растенията мигрират след прочистването на горите.

Хората, които зависят от горите за храна, строителен материал и лекарства, също ще трябва да се приспособят към промените.

Сред мерките, които ще бъдат обсъждани на конференцията, е бедните хора да получават средства, за да пазят тропическите гори, тъй като дърветата абсорбират парниковите газове.

Специалистите припомнят, че при изгарянето на горите, най-вече за да се прочисти земя за земеделие, се отделят около 20% от парниковите газове от човешка дейност.