Основният кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън ще събере група „Републиканци за Хилари”, опитвайки се да се възползва от разкола в Републиканската партия заради номинацията на Доналд Тръмп като президентски кандидат на консерваторите, съобщават американски медии.

Тя възнамерява да привлече богати републиканци, които не одобряват Тръмп за номинация на Републиканската партия за държавен глава на САЩ, според „Ню Йорк таймс”.

Клинтън също се опитва да поддържа връзки с влиятелни фигури от Републиканската партия, които е сформирала по време на мандата й като държавен секретар на САЩ при администрацията на Обама.

Сред тях са Марк Солтър, високопоставен съветник на републиканеца Джон Маккейн, който вече обяви подкрепата си за Клинтън, след като стана ясно, че Тръмп остава единственият кандидат на републиканците. Други влиятелни представители са Робърт Гейтс, бивш военен министър на САЩ при Джордж У. Буш и Обама и генерал Дейвид Петреъс – бивш директор на ЦРУ и бивш командир на коалиционните войски в Ирак. Двамата са републиканци и подкрепят Клинтън. Според Петреъс бившата първа дама на САЩ ще бъде „изключителен президент”.

Още бившият държавен секретар планира да използва съпруга си Бил Клинтън, докато приема по-центристка позиция, за да спечели повече консервативни гласоподаватели.

По време на кампанията Клинтън също беше принудена да приеме лявата позиция на конкурента й Бърни Сандърс.