Джо Байдън се надява да затвърди позицията си на водач в битката за излъчване на кандидата на Демократическата партия за президент на САЩ. Днес милиони демократи в шест щата ще гласуват на първични избори, пише "Гардиън".

За Бърни Сандърс - вторият основен кандидат в надпреварата - гласуването в Мичиган, щата Вашингтон, Мисури, Мисисипи, Айдахо и Северна Дакота ще бъде важно изпитание дали той може да спре устрема на бившия вицепрезидент на САЩ след победите на супервторника миналата седмица и да му попречи да увеличи делегатите.

И сенатор Камала Харис прекрати кампанията си, като подкрепи Байдън

И сенатор Камала Харис прекрати кампанията си, като подкрепи Байдън

Тя ще работи за избирането му…

Сандърс провежда кампания в Мичиган - щат, който той неочаквано спечели по време на битката си срещу Хилари Клинтън в Демократическата партия през 2016 г. Този щат е с най-много делегати от останалите на гласуването днес и поради тази причина е основен приоритет за сенатора от Върмонт.

"Мичиган е най-важният щат във вторник", обяви Сандърс на митинг.

Проучване на EPIC-MRA, проведено за Detroit Free Press между сряда и петък, показва, че Байдън води на Сандърс в Мичиган с 24%. Преди четири години Клинтън водеше със същата преднина пред Сандърс. Но в крайна сметка сенаторът от Върмант спечели щата с по-малко от 2% разлика.

Джо Байдън отмъкна Мейн от Сандърс

Джо Байдън отмъкна Мейн от Сандърс

Люта битка в Демократическата партия за номинацията за Белия дом

Отделно проучване на Си Ен Ен сочи, че Байдън води с 16% на Сандърс.

Кризата с коронавируса също може да се окаже фактор. В щата Вашингтон, където е епицентърът на епидемията в САЩ с 22-ма починали до момента, ще бъдат използвани нови правила, включително с гласуване по пощата.

Анализ на FiveThirtyEight показва, че Байдън води на Сандърс във всички щати, където ще се проведат избори днес с изключение на щата Вашингтон, където Сандърс спечели през 2016 г. с 40% подкрепа.

Майкъл Блумбърг прекрати президентската си кампания и подкрепи Джо Байдън
Обновена

Майкъл Блумбърг прекрати президентската си кампания и подкрепи Джо Байдън

Веднага стана ясно, че Блумбърг ще подкрепи Джо Байдън като кандидат на Демократическата партия