Испания е под блокада от 14 март. Но за разлика от други европейски страни, в Испания децата не се допускат навън по никакъв повод. Кметът на Барселона Ада Колау призова правителството да "освободи нашите деца", съобщава БиБиСи.

В публикация във Фейсбук коментира коментира, че подобно на много родители се притеснява за "психическото и емоционално здраве на децата си".

"Омръзна ни да ни казват, че сме войници и това е война, вместо да говорим как да се грижим за живота си и един за друг", написа тя.

Извънредното положение в Испания е удължено поне до 26 април. Последните данни от страната показват, че общата смъртност е нараснала до 19 130, като 551 са регистрирани през последните 24 часа в сравнение с 523 вчера. Страната съобщава за 182 816 потвърдени случаи на коронавирус.

Увеличение на починалите от коронавирус в Испания

Увеличение на починалите от коронавирус в Испания

182 816 са заразените, а 74 797 са се възстановили

Кметът на Барселона призова за прекратяване на строгите мерки в Испания, които възпрепятстват децата да излизат.

Испания - която има най-много потвърдени случаи в Европа - е единствената държава на континента, където децата изобщо не могат да напускат дома си.

Премиерът Педро Санчес обяви блокада в цялата страна на 14 март, въпреки че работниците в строителството, производството и някои други дейности имат разрешени да се върнат на работа тази седмица.

Правилата за децата се различават значително в отделните страни, като училищата и детските градини вече се откриват отново в Дания от сряда.

Макар че разпространението на инфекции изглежда намалява в голяма част от Европа, континентът е регистрирал стотици хиляди заразени.

Един от основните центрове на испанската епидемия е в района на Каталуния, чиято столица е Барселона.

Ханс Клуге, европейският директор на Световната здравна организация, каза в четвъртък, докато в Европа има "оптимистични признаци", следващите няколко седмици ще бъдат "критични".

Кметът Колау е първата жена, която зае позицията в Барселона.

"Седмица след седмица те се бият повече помежду си всеки ден, имат пристъпи на тъга, гняв", коментира тя за децата и добави, "ако възрастните могат да излязат да разхождат кучето ... защо децата ни трябва да чакат."

Според нея, децата трябва да могат да излизат в зоната около домовете си, както и в други страни, "в съответствие със съветите на здравните експерти".

Брюксел предупреди: Отмяната на блокадите ще доведе до ръст на заразените

Брюксел предупреди: Отмяната на блокадите ще доведе до ръст на заразените

Всичко трябвало да става постепенно и предпазливо