Днес въоръжените сили на КНДР и Република Корея проведоха разговори за изтегляне на оръжията, които заплашват живота на милиони хора в Сеул и възстановяване на комуникациите, пише "Гардиън".

Премиерът на Южна Корея Ли Нак-Йон заяви, че двете страни са обсъдили изтегляне на 1000 единици артилерия, които КНДР е разположила до границата. Повечето от тях са насочени към Сеул, където живеят около 25 милиона души.

САЩ изпитват КНДР с конкретни задачи за определен период

САЩ изпитват КНДР с конкретни задачи за определен период

Това съобщи високопоставен представител на Пентагона

Военнослужещи от двете страни се срещнаха в офис за митническа, имиграционна и карантина проверка в Република Корея, който се намира южно от демилитаризираната зона, разделяща държавите.

По-рано този месец двете държави проведоха дискусия с фокус "елиминиране на опасността от война на Корейския полуостров". Това бяха и първите разговори между въоръжените сили на двете държави за десетилетие.

Разговорите бяха поощрени от историческата среща между лидера на КНДР Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин през април. Те обявиха, че се стремят към възобновяване на директната комуникация между въоръжените сили на двете държави.

КНДР връщат останки на 200 американски военни

КНДР връщат останки на 200 американски военни

Върнахме си нашите велики паднали герои, обяви Тръмп

Ако постигнат съгласие, ще има западни и източни комуникационни връзки, използвайки телефони и факс машини, за да се гарантира избягване на неразбирателство, което може да доведе до пряк военен сблъсък.

Западната връзка беше спряна през 2016 г., след като Сеул затвори индустриалния комплекс Кесон, където южнокорейски компании наемаха севернокорейски работници. Комплексът беше затворен в отговор на изстреляна от КНДР ракета.

Източната връзка е спряна през 2011 г., след като КНДР откри огън по остров на Юга. При атаката загинаха двама военнослужещи и двама цивилни. През 2013 г. горски пожар засегна връзката. Двете връзки са създадени преди около 15 г.