Северна Корея може да се сдобие с междуконтинентална балистична ракета на твърдо гориво до 2025 г.

Това заяви американски експерт по авиокосмонавтика, цитиран от южнокорейската медия "Йонхап".

В статия за специализирания американски сайт за КНДР 38 North Джон Шилинг отбелязва, че Северна Корея може да реши, че ракетата KN-20 на течно гориво ще бъде с ограничен потенциал за сдържане на врага, заплашвайки цели на Западното крайбрежие на САЩ.

По думите му ракетата също може да е с цел подкрепа "технологичното развитие на модерни бойни глави и други системи, за да бъдат внесени в нова междуконтинентална балистична ракета на твърдо гориво вероятно до 2025 г.".

На 4 юли КНДР проведе първото успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета Hwasong-14, а в края на месеца, 28 юли, извърши още един успешен тест на ракетата. Страната демонстрира потенциал, че може да удари американската територия.

Пхенян "поздрави" САЩ за 4 юли
Обновена

Пхенян "поздрави" САЩ за 4 юли

Ракетата е изстреляна

"Северна Корея има амбицията да разработи програма за ракети на твърдо гориво, но до момента е успяла да създаде по-малки ракети със среден обсег на действие на твърдо гориво. Но по-голямата мобилност и възможностите за отговор на твърдо гориво улесняват избора и на междуконтинтална балистична ракета", добави експертът.

По думите му при бойна глава с маса 500-600 килограма KN-20 ще бъде с лимит до Западното крайбрежие на САЩ.