Северна Корея хвърли вината за убийството на южнокорейски чиновник миналия месец върху Сеул. Според КНДР южнокорейските власти не са успели да наложат необходимия контрол над гражданина, информира АФП.

През септември севернокорейски войници застреляха южнокорейски чиновник, който според разпространяваната информация се е опитал да избяга в КНДР.

Братът на убития южнокореец: Не е вярно, че е искал да избяга в КНДР

Братът на убития южнокореец: Не е вярно, че е искал да избяга в КНДР

Вероятността да е опитал да се самоубие е изключително малка

Инцидентът е в "резултат на неправилен контрол на гражданина от южната страна на чувствителна гореща точка", особено по време на напрежението вследствие на пандемията от коронавирус, обяви севернокорейската агенция KCNA.

"Следователно вината за инцидента е на южната страна. Това е нашата категорична позиция", добави медията.

По-рано Пхенян призна, че около 10 куршума са изстреляни по човека.

КНДР застреля южнокорейски служител, потърсил убежище

КНДР застреля южнокорейски служител, потърсил убежище

Ведомството осъди "жестокото" убийство

Убийството предизвика недоволство в Сеул и рядко поднасяне на извинение от вожда на КНДР Ким Чен-ун, който чрез съветника си по националната сигурност заяви, че "много съжалява" за "неочакваното и срамно събитие".

Южнокорейски военни обявиха, че мъжът е бил разпитан, докато е бил във водата няколко часа и е изразил желание да избяга, но е убит след "заповед на върховното началство". Те поясниха още, че севернокорейците са излели запалителна течност върху тялото и са го изгорили, което е сторено в съответствие със заповедите заради коронавируса.

В съобщението на KCNA се казва, че безрезултатно са се опитали да извадят тялото от водата и да го върнат на семейството.

Това е първото убийство на южнокореец от КНДР от десетилетие.

Анализатори коментират, че КНДР се опитва да се помири със съседа си. Това се намеква и в днешното съобщение.

Не искаме да виждаме повторение на някои от предишните неприятности, при които случайни инциденти доведоха до катастрофа в отношенията между Севера и Юга. Това е нашата позиция. Съжаляваме за това и решихме да предприемем необходимите мерки в бъдеще, отбеляза агенцията, но се оплака, че Сеул е обидил добрата воля на Пхенян и засилил недоверието.

След инцидента всички клевети срещу КНДР прекрачиха прага на поносимост, подчертава агенцията.