Какво можете да купите на човека, който си има всичко? В случая с руския президент Владимир Путин прокремълски сайт измисли подходящия подарък – представянето на руския лидер в съвременната култура, който днес празнува 64-годишния си рожден ден, пише „Гардиън”.

Книгата, „В главната роля: Путин в съвременната култура”, е от 288 лъскави страници с Путин, в които са поместени материали от списания, книги, телевизията, филми, графити, скулптури, музика и потребителски стоки. Има много снимки с публични събития в подкрепа на Путин – такива като руснаци, които държат плакати „Честит рожден ден, Владимир” и „Ще си разкъсам дрехите за Путин”, след като на събитие млади жени си скъсаха дрехите пред лицето на лидера, заснето порозовяло.

В Манхатън поздравиха Путин за ЧРД

В Манхатън поздравиха Путин за ЧРД

Полицията бързо е свалила плаката

Откакто Русия анексира Крим през 2014 година, все по-популярни са тениските и телефони с Путин, който буквално е изобразен на всяко летище и нова верига оръжейни магазини в Русия.

Виктор Леванов, редактор в прокремалския сайт Gosindex, заяви пред журналисти в центъра на Москва, че книгата за рождения ден има за цел да се погледне как Путин е „пристъпил отвъд границите на личността и се е превърнал в световен културен феномен”.

Използването на образа му в изкуството, литературата и журналистиката не може да остане незабелязано. Дори президентската кампания в САЩ е свързана с Путин, добави той.

Леванов каза още, че не са получили държавно финансиране за книгата и че приходите ще отидат за център за сибирски тигри, стартиран от Путин. Той поясни, че книгата не е политическо послание и отрече, че се е оформил култ към личността по отношение на Путин.

Но журналистът призна, че материалите са ги събрали от прокремълси младежки движения, които са подкрепяни от държавата и също така призна, че такива групи са „направили много, за да промотират имиджа на Путин”. Леванов подчерта, че ще изпрати копие на книгата на президента.

В нея също са поместени примери как западните медии изопачават информацията около Путин.