Италия е пред правителствена криза, предаде Анадолската агенция.

Ключово заседание на кабинета може да разкрие разделението в крехката управляваща коалиция. Кризата би засегнала страната, точно когато тя се бори с нова вълна от COVID-19.

Близки на починали от COVID-19 в Италия съдят правителството за 100 млн. евро

Близки на починали от COVID-19 в Италия съдят правителството за 100 млн. евро

Делото било "коледен подарък" за управляващите заради неадекватните им мерки

Вирусът вече отне почти 80 000 живота и предизвика рецесия в страната.

Кабинетът се събира късно във вторник, за да одобри плана за икономическо възстановяване на Италия, който включва разходи за повече от 200 милиарда евро като заеми и безвъзмездни средства, предвидени от ЕС за подпомагане на страните, засегнати тежко от пандемията.

Бившият премиер Матео Ренци, лидер на центристката партия "Италия Вива", критикува остро правителството за плановете му как да инвестира еврофондовете и заплаши да изтегли двамата си министри от правителството.

Премиерът Джузепе Конте няма работещо парламентарно мнозинство без подкрепата на Italia Viva.

В този момент Конте вероятно ще предложи оставката си на президента Серджо Матарела и след това ще получи мандат, за да сформира ново правителство. Премиерът може също така да се опита да спечели вот на доверие.

Испания счупи рекорда за заразени с коронавируса, Италия пак с много жертви

Испания счупи рекорда за заразени с коронавируса, Италия пак с много жертви

Вече близо 2 млн. души са заразени

Ако Конте не успее да осигури алтернативно мнозинство, Матарела ще проведе преговори с други партии за намиране на политическо решение. В светлината на продължаващата здравна и икономическа криза президентът вероятно ще даде на партийните лидери само няколко дни, за да постигнат компромис. Ако не бъде постигната сделка, Матарела ще бъде принуден да разпусне парламента и да свика предсрочни избори.

Този резултат обаче е много малко вероятен, тъй като и двамата основни партньори на сегашното правителство знаят, че ранните социологически проучвания могат да доведат до победа за дясноцентристката опозиция, водена от партията Лига на Матео Салвини.

Във вторник Италия съобщи за 616 нови смъртни случая, свързани с коронавирус, спад спрямо 448 ден преди това. Данните на здравното министерство показват, че новите инфекции нарастват до 14 242 от 12 532 в понеделник, тъй като втората вълна продължава да удря силно страната.

Италия със спад на починали и ръст на COVID новозаразени

Италия със спад на починали и ръст на COVID новозаразени

През изминалия ден са проведени около 102 974 теста

Политическа криза на фона на извънредната ситуация със здравето също може да навреди на мащабната кампания за ваксинация в Италия, която започна в края на миналата година и при която повече от 730 000 души бяха ваксинирани в цялата страна.