От години питейната вода в някои части на Сърбия е силно замърсена с арсен. Нивата на отровата са 25 пъти по-високи от максимално допустимото. Засегнати са близо един милион души. Те се чувстват излъгани от властите, посочва Дойче веле.

"Почакайте само да видите каква жълта мътилка тече от чешмата. А освен че водата е жълта, тя мирише лошо и има ужасен вкус", казва Мирослав Самарджич от "Социалния Форум" в град Зренянин, област Войводина.

Има и още нещо, което човек не може даже да помирише и усети. А то е, че водата съдържа отрова. И то силна: арсен. Нивото му е 25 пъти по-високо от максимално допустимите стойности. Затова властите още преди 14 години обявиха забрана за пиене на тази вода. Само че хората в Зренянин просто не разполагат с друга.

До 1/3 от доходите на хората отиват за бутилирана вода

Всеки път, когато Мирослава Сабо отвори крана на чешмата, тя изпитва страх. "Притеснявам се много, защото това е огромен проблем. Изпитвам страх да застана и под душа, защото и оттам тече същата жълта вода", казва жената. Тя забранила и на двамата си синове да пият чешмяна вода. Вместо това купуват бутилирана вода, но тя е скъпа. До една трета от доходите на жителите на Зренянин отиват за бутилирана питейна вода.

От екологичния проблем са засегнати около 800 000 души в целия регион. Според професор Божо Далмация, международно известен екологичен експерт от университета в Нови Сад, арсенът във водата има естествен произход. Той твърди, че стойностите на арсена на места надвишават почти 30 пъти максимално допустимите норми, което е крайно опасно.

"Арсенът причинява рак на кожата, също както и рак на простатата, на белите дробове и на други органи. А има и още нещо, макар че то още не е доказано: предполага се, че арсенът може да увреди и бъдещите поколения", казва експертът.

Засега не са правени никакви изследвания в тази посока, а властите предпочитат да си затварят очите пред проблема, твърди Далмация. Той предложил да се направи епидемиологично изследване, за да се разбере колко хора са заболели, както правят други страни по света при подобни случаи. Властите обаче отхвърлили предложението му.

Хора като Мирослава Сабо не желаят да се примирят с това. Неведнъж те са заставали пред кметството на Зренянин с туби, пълни с жълта чешмяна вода, за да видят властите каква вода пият хората. Оттам обаче категорично отхвърлят всякакви обвинения за бездействие. Заместник-кметът на града Саша Сантовац говори за наличие на около 20 пилотни проекта, с чиято помощ властите се опитвали да осигурят висококачествено пречистване на питейната вода. За съжаление, всички те останали без успех, защото проблемът бил твърде сложен.

"Властите не искат да решат проблема"

Мирослав Самарджич изобщо не споделя това мнение. Неговата гражданска инициатива от години насам изследва въпроса за отровната вода. Той твърди, че някои хора използват проблема, само за да си пълнят джобовете. "Според мен, службите нямат никакъв интерес да решат проблема, защото той им дава възможност да прибират пари от всевъзможни пилотни проекти."

Един от тези съмнителни проекти е построената от частни инвеститори "Фабрика за вода" в покрайнините на града. Съоръжението обаче работило само в продължение на няколко дни, тъй като по закон снабдяването с вода е задача на общинските власти, а не на частни фирми. Сега пък е предвидено градската управа да поеме фабриката - и то на твърде солена цена. Мирослав Самарджич е скептично настроен. "Не е ясно дали съоръжението изобщо е в състояние да пречиства водата, нито пък дали има капацитета да задоволява потребностите от питейна вода на 70-те хиляди жители на Зренянин", казва той и добавя, че досега на нито един инженер от местното водоснабдяване не е било позволено да инспектира съоръжението.

Скандалното е, че още преди години професор Божо Далмация направил доста изгодно предложение за пречистване на водата в региона, което не било прието. Той и експерти на европейския проект "Еврика" изработили технологично решение, за което жителите на Зренянин трябвало да заплатят само някаква дребна сума. За съжаление обаче предложението изобщо не било взето под внимание.

Това предизвиква гняв у Мирослава Сабо. Тя и много други хора от региона се чувстват измамени от местната власт. "Преди да бъдат избрани, обещаваха какво ли не. Нито едно от тези неща обаче не беше изпълнено", казва жената. Тя вече полива доматите си само с дъждовна вода.