Десетки румънци, живеещи в чужбина, предложиха във Facebook група да приемат шофьор на камиони за празниците. Инициативата беше лансирана от 52-годишната шофьорка на камиони Адриана Муресан, която също ръководи Facebook групата "Доброволци в Европа".

"Всеки живее коледната магия, без да мисли за шофьорите, които стоят далеч от семействата си, за да транспортират подаръците. Ако има коледни подаръци под дървото ви, благодарете на шофьор на камион ", е мотото на кампанията.

В интервю за румънските медии Адриана Муресан обясни, че коледните празници са тъжно време за шофьорите на камиони, които трябва да ги прекарат на път, далеч от семействата си. Ако са сами, без други шофьори наоколо, единственото, което могат да направят, е да говорят със семействата си и да се молят времето да мине по-бързо.

Десетки румънци от цяла Европа се отзоваха на призива и предложиха да приемат шофьори на камиони в домовете си през празниците. Почти всички такива оферти включват традиционни румънски ястия, най-често сарми, приготвени от домакините. Някои дори предлагат да вземат шофьорите от мястото, където са разположени техните камиони, и да ги докарат до домовете си. Други предлагат да отидат с храна и напитки на шофьорите, които не могат да оставят камионите си.

Това е втората подобна инициатива през последните месеци, след като стотици румънци, живеещи в чужбина, също се организираха във Facebook групи, за да помогнат на шофьори на камиони и други да стигнат до избирателните секции по време на президентските избори през ноември 2019 г.