Докато британските депутати се подготвят да гласуват споразумението на премиера Борис Джонсън за Брекзит с ЕС, анализ на "Гардиън" показва, че по-малко от 5% от първоначалната сделка, сключена при бившия премиер Тереза Мей, е предоговорена, въпреки че беше отхвърлена на три пъти в парламента на Великобритания.

Парламентът на Великобритания ще одобри ли сделката на Борис Джонсън?

Парламентът на Великобритания ще одобри ли сделката на Борис Джонсън?

Вестникът е изчислил, че 321 депутати ще гласуват против споразумението, а 318 ще го подкрепят

Само 15 страници от оригиналното споразумение за напускане, което е от 293 страници, са свързани със спорния протокол за Ирландия/Северна Ирландия - известен като предпазен механизъм за Ирландия. Това е единствената част от споразумението за напускане на Великобритания, която беше предоговорена, макар че също има промени в необвързващата политическа декларация.

Също 11 страници анекс, свързани с първоначалния план за предпазния механизъм за Ирландия, са премахнати.

Всички останали раздели са същите като първото споразумение, което беше отхвърлено на три пъти от Камарата на общините при управлението на Мей. Това включва 20 страници за приноса на Великобритания към бюджета на ЕС в бъдеще и 19 страници за правата и задълженията.

Каква е разликата между сделката на Борис Джонсън и тази на Тереза Мей?

Каква е разликата между сделката на Борис Джонсън и тази на Тереза Мей?

Новото споразумение за Брекзит като цяло е старата сделка

Споразумението на Борис Джонсън включва ново решение за въпроса за ирландската граница, заменяйки предпазния механизъм с ангажимент Северна Ирландия да спазва голяма част от правилата на ЕС след Брекзит. Въпреки това голяма част от 15-те страници на новия протокол Ирландия/Северна Ирландия са взети директно от споразумението, договорено между екипа на Мей и Брюксел.

Най-значителните промени са нови раздели за митническата територия на Великобритания и движението на стоки. Премахната е важна част, в която се казва, че ЕС и Великобритания се ангажират да "положат усилия" за сключване на ново споразумение до 31 декември 2020 г.

Най-общо това е ревизираната сделка, която парламентът на Великобритания ще гласува в събота. За да прокара сделката, Джонсън трябва да убеди около 70 депутати, които все още не са решили.

Според анализ на вестника 304 депутати са против сделката, а 259 ще я подкрепят при необходими 319 за мнозинство. Не е ясно как ще гласуват 72 депутати (28 консерватори, 21 депутати от опозицията, които са за сделка, 19 бивши тори и четирима независими).