Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е изправен пред трудна задача да осигури парламентарна подкрепа за сделката си за Брекзит, след като северноирландската Демократична юнионистка партия обяви, че няма да подкрепи новото споразумение.

Анализ на "Файненшъл таймс" показва, че ако премиерът не убеди северноирландската партия да гласува в подкрепа на споразумението или не убеди няколко депутати от Лейбъристката партия, или независими депутати, Джонсън няма да успее да прокара споразумението с ЕС.

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит
на живо

Великобритания и ЕС се споразумяха за Брекзит

Където има воля, има и споразумение - имаме споразумение, потвърди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Вестникът е изчислил, че 321 депутати ще гласуват против споразумението, а 318 ще го подкрепят.

Все още много депутати не са съобщили как ще гласуват в събота. Парламентът на Великобритания ще заседава за първи път събота от войната за Фолкландските острови през 1982 г.

Консерваторите нямат мнозинство в Камарата на общините. Джонсън ще трябва да сформира коалиция от депутати, за да прокара сделката.

ЕС към Великобритания: Хайде, просто се махайте вече

ЕС към Великобритания: Хайде, просто се махайте вече

Европа няма време за Британия, трябва да намери геополитическото си мястото в света

От 287 тори почти всички се очаква да подкрепят сделката, включително и 28-те евроскептични консерватори - наричани Спартанците - които многократно гласуваха против споразумението за Брекзит на бившия премиер Тереза Мей.

Спартанците са от Европейската изследователска група, в която участват консерватори, поддръжници на Брекзит. Лидерът на групата Стив Бейкър вече намекна, че ще подкрепи споразумението на Борис Джонсън.

"Даунинг стрийт" очакваше няколко спартанци да не подкрепят сделката преди разкриването й в четвъртък, но до момента никой не се е обявил против.

Следващото предизвикателство пред Джонсън е да спечели подкрепата на 23-ма независими консерватори, които не са задължени да следват политиката на Консервативната партия при гласуването в парламента. Най-малко трима от тях вероятно няма да подкрепят сделката.

Каква е разликата между сделката на Борис Джонсън и тази на Тереза Мей?

Каква е разликата между сделката на Борис Джонсън и тази на Тереза Мей?

Новото споразумение за Брекзит като цяло е старата сделка

Дори и да получи подкрепата на спартанците и независимите консерватори, Джонсън няма да събере мнозинство в Камарата на общините. Без подкрепата на Демократичната юнионистка партия Джонсън ще се опита да убеди други независими депутати. Най-малко трима се очаква да гласуват за сделката. Ако премиерът не склони тези независими депутати, последната му надежда е Лейбъристката партия, въпреки че нейният лидер Джереми Корбин обяви, че ще гласуват против.