Компанията Nord Stream 2 - оператор на газопровода "Северен поток-2", обяви, че не разполага с информация за процедура по запор на имуществото й, предаде Дойче веле.

Официалният представител на компанията-оператор Щефан Еберт коментира, че няма данни за юридически стъпки, засягащи активите на Nord Stream 2 или на газопровода.

По-рано полският заместник-министър по държавните активи Януш Ковалски предложи да бъдат иззети акциите компаниите Nord Stream и Nord Stream 2, за да се покрие дългът на руския "Газпром" към полската страна в размер на повече от 6 милиарда злоти - над 1.3 млрд евро.

Полша ще се опита да арестува активите на "Северен поток 2"

Полша ще се опита да арестува активите на "Северен поток 2"

Защото "Газпром" ѝ дължала 1,43 млрд. долара

Арбитражният съд в Стокхолм постанови руската страна да изплати тази сума на полския енергиен концерн PGNiG, след като уважи жалбата на Варшава за цените на доставяния в Полша руски газ.

"Ако руснаците продължават да не спазват закона, според мен би било добре като начало да се изземат акциите на Nord Stream AG и Nord Stream 2 AG", заяви Ковалски в интервю за полското седмично издание "Wprost". По думите му, това може да блокира проекта "Северен поток-2".

Щефан Еберт отказа коментар дали е възможно полагането на тръбите за "Северен поток-2" да бъде възобновено

През 2018 г. по искане на украинската компания "Нафтогаз" в редица европейски страни бяха арестувани активи на руската компания "Газпром". Стокхолмският арбитраж отсъди, че руският газов монополист трябва да плати на "Нафтогаз" около 2.9 милиарда долара за недоставен газ по договора за транзит.