Премиерът на Чехия Андрей Бабиш подписа коалиционно споразумение с Комунистическата партия, съобщава АП.

Осведомителната агенция уточнява, че при настоящата ситуация комунистите за първи път ще участват в управлението на страната от антикомунистическата Нежна революция през 1989 г.

Президентът на Чехия назначи второто правителство на премиера Андрей Бабиш

Президентът на Чехия назначи второто правителство на премиера Андрей Бабиш

Ще се нуждае от подкрепата на Комунистическата партия

Споразумението означава, че Комунистическата партия ще подкрепи водената от Бабиш коалиция на ключовия вот на доверие в долната камара на парламента в сряда.

Коалицията трябва да спечели вота, за да управлява страната.

Центристкото движение на Бабиш ANO и социалдемократите положиха клетва на 27 юни, но нямат мнозинство в парламента. Те се нуждаят от подкрепата на комунистите при вота в законодателния орган.

Чешкият президент за втори път връчи мандат на Бабиш

Чешкият президент за втори път връчи мандат на Бабиш

Вчера вечерта хиляди чехи излязоха по улиците на Прага

Сътрудничеството с комунистите е спорен въпрос, който предизвика многохилядни протести в Чехия.

За разлика от повечето комунистически партии в Централна Европа, които се сляха с традиционните леви партии през последните десетилетия, комунистите в Чехия запазват твърдата си позиция. Те категорично се обявяват против НАТО и поддържат приятелски отношения с Куба, Китай и КНДР. Комунистите също са против разполагане на чешки войници в чужбина. Според тях Русия не представлява заплаха.

За да спечели подкрепата им, Бабиш се съгласи на искането им да се обложи компенсацията, която църквите в страната получиха заради иззетите им имоти по време на комунистическия режим.