Днес започна тайнственият политически преход във Виетнам, който се провежда два пъти на десетилетие. Комунистическата партия ще избере бъдещите лидери, които ще трябва да се борят със засилващата се агресия на Китай и с търговското напрежение със САЩ, информира АФП.

Снимка 515626

Източник: ЕПА

Организираният в Ханой Конгрес ще избере генерален секретар на партията и други три ключови фигури. Партийният конгрес се провежда като цяло при закрити врата и ще продължи до 2 февруари.

Правителството на САЩ обяви Виетнам и Швейцария за валутни манипулатори

Правителството на САЩ обяви Виетнам и Швейцария за валутни манипулатори

За първи път Министерството на финансите на САЩ включва двете държави в списъка

Преди организирането му властите предприеха безмилостна кампания за потискане на дисидентите, алармират правозащитни организации, които подчертаха, че репресиите са ескалирали под настоящото ръководство.

Нгуен Фу Чонг, шеф на Комунистическата партия, който също служи като президент от 2018 г., се бори за още един мандат като генерален секретар, според анализатори, въпреки че той не се очаква да продължи да държи двата поста едновременно.

Но още една победа за 76-годишния Чонг, който е прокитаец, би довело до засилване на антикорупционната му кампания в партията, полицията и въоръжените сили.

Виетнам сключва нова сделка за свободна търговия с Европейския съюз

Виетнам сключва нова сделка за свободна търговия с Европейския съюз

Очаква се споразумението да влезе в сила от юли

Според Джонатан Лондон, виетнамски експерт от Leiden Institute of Area Studies в Нидерландия, през последните пет години във Виетнам са се увеличили репресиите на правителството. По думите му това отразява дневния ред на Чонг да дисциплинира партията и населението на държавата.

Рано тази сутрин полицията отцепи пътищата около Националния конгресен център в Ханой за пристигането на делегатите за откриването на събитието.

Снимка 515627

Източник: ЕПА

Друг кандидат за оставане на ключов пост е премиерът Нгуен Суан Фук, който се фокусира върху икономическия растеж на страната и интеграцията, осигурявайки няколко международни търговски споразумения.

Според анализатори 66-годишният Фук може да поеме президентството.

Виетнам се справи с коронавируса - от две седмици няма вътрешно предаване

Виетнам се справи с коронавируса - от две седмици няма вътрешно предаване

Страната "по същество постави пандемията под контрол"

Експерти смятат, че без значение кой ще бъде избран, светът не трябва да очаква големи политически промени. Виетнам ще се опита да продължи да отваря икономиката си и да търси чуждестранни икономически партньори, ще се опита да намери начини за оцеляване около Китай.

Търговското напрежение със САЩ също ще бъде в списъка с приоритетите, след като Вашингтон обвини Ханой през миналия месец във валутен манипулатор.

Снимка 515623

Източник: ЕПА

Нгуен Фу Чонг подчерта днес, че партията трябва коректно и ефективно да лавира в отношенията си с по-големите държави.

Борбата за защита на националния суверенитет и териториалната цялост остават предизвикателство, предупреди президентът.

Подчертавайки, че икономиката на Виетнам се е разширила с 2,9% в региона, където другите държави срещнаха сериозни проблеми заради пандемията от коронавирус, държавният глава коментира, че Виетнам е признат като успешен модел за ограничаване на епидемията.

В страната има над 1500 случая на коронавирус и 35 починали.

Но силното представяне означава, че правителството се чувства по-уверено да увеличи натиска върху дисидентите, алармират правозащитници.

Трима известни журналисти са вкарани в затвор по обвинения в противодържавна дейност по-рано тази година. Политическите затворници се удвоиха от 84 до 170 от предишния конгрес през 2016 г., според "Амнести интернешънъл".

Снимка 515624

Източник: ЕПА