Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви Виетнам и Швейцария за валутни манипулатори. Те са обвинени за първи път, че се намесват на валутните пазари, пише "Ню Йорк таймс".

За първи път Министерството на финансите на САЩ включва двете държави в списъка с валутните манипулатори и ще изисква Виетнам и Швейцария да започнат преговори с американците и Международния валутен фонд за отговор на ситуацията.

За трети път администрацията на Тръмп предприема необичайната стъпка да определи държава за валутен манипулатор. САЩ направиха това през 2019 г. по отношение на Китай, което за първи път се случва от 1994 г. По-късно американското правителство извади азиатската държава от списъка, докато продължаваха търговските преговори с Китай. Но китайският юан остана в списъка на Министерството на финансите с валути, които са под наблюдение.

През октомври правителството на САЩ започна разследване на търговските практики на Виетнам и дали обезценява валутата си, което прави продуктите на страната нелоялно евтини в чужбина. Виетнам е 13-ият най-голям партньор на САЩ.

Миналия месец САЩ също наложиха мита върху виетнамски гуми заради обезценяване на валутата. За първи път търговското министерство на САЩ свърза стойността на чужда валута с такъв търговски случай.

Швейцария е 16-ият най-голям търговски партньор на САЩ.

Ако не бъде отговорено на притесненията на финансовото министерство на преговори с двете държави, САЩ могат да наложат мита.