В сирийската провинция Хама се е стигнало до конфликт между руско-сирийските и иранските сили, съобщи германското издание "Spiegel Online". Журналистическият екип разполага със записи от радиокомуникация, която се е състояла на 19 ануари.

Според данните, в стратегически важната долина Ал Габ в северозападната част на провинцията, проруските сили са влезли в бой с подразделения на проиранска дивизия. И двете страни са използвали бронирана техника, гранатомети и картечници.

Скоро след началото на сражението е станало ясно, че руско-сирийските формирования имат надмощие над иранско-сирийските. Те са успели да превземат няколко села и са достигнали до градчето Хваиз.

"Spiegel Online" посочва, че и Русия, и Иран се стремят да установят контрол върху долината Ал Габ.

Засега не е известно какви са загубите на двете страни, тъй като никоя от тях не би искала конфликтът между тях да бъде огласен.

Според оценки на германското издание, загиналите са десетки, а може би става дума за 200 души.

Междувременно иранската агенция IRNA съобщи, че руската зенитно-ракетна система С-300 не е била задействана при израелски въздушен удар над Сирия. Председателят на меджлиса Хешматола Фалахатпише заяви, че ако руската противоракетна отбрана си върши работата, за Израел няма да е толкова лесно да осъществява въздушни атаки срещу обекти на сирийска територия. Той дори допуска, че Израел координира с руските военни операциите си над Сирия.