Конфликтът в Украйна и Косово са свързани, пишат за New Europe Дейвид Л. Филипс, директор на Програмата за изграждане на мира и права в Института за изследване на правата на човека към Колумбийския университет, старши съветник и експерт по външни работи в Държавния департамент по време на администрациите на Клинтън, Буш и Обама и Лулзим Пеци, директор на Косовския институт за политически изследвания и развитие (KIPRED), бил е посланик на Косово в Стокхолм и за кратко преговарящ за Косово със Сърбия.

Владимир Путин твърди, че защитата на етническите руснаци оправдава военни действия срещу Украйна. Загрижеността на Путин за руското малцинство в Украйна е бомбастична. По-голямата му глобална цел е да се изправи срещу НАТО, да подкопае лидерството на САЩ и да върне отминалата слава на Руската империя.

САЩ трябва да са готови за руско подстрекателство на много фронтове. Докато президентът Джо Байдън е фокусиран върху Украйна, в Западните Балкани се очертава друга заплаха. Сърбия, действаща като пълномощник на Русия, засилва усилията си за дестабилизиране на Косово, твърдо проамериканска страна, която се стреми към членство в НАТО и Европейския съюз. Путин изчислява, че ескалацията на смъртоносното насилие в Югоизточна Европа ще отвлече вниманието на администрацията на Байдън от решителния отговор срещу действията на Русия в Украйна.

Украйна е в точка на възпламеняване. Повече от 120 000 руски войници са се събрали на източната граница на Украйна, включително снайперисти, танкове и артилерия. Само преди седем години Русия нахлу и окупира Крим, част от суверенна и независима Украйна, твърдейки, че защитава етнически руснаци.

Границата между Русия и Украйна е опасна точка за ескалация на конфликта. Когато Путин и президентът на САЩ Джо Байдън се срещнаха чрез телеконферентна връзка на 7 декември, Путин поиска гаранции, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО или да допусне инфраструктура на НАТО на своя територия. Байдън не даде такава гаранция. Украйна е суверенна и независима държава, която сама взема решения.

Путин следва войнствен подход към Украйна, знаейки, че конфликтът не е в полза на Русия с международната общност. Той обслужва местната руска публика, която вярва, че Украйна е част от Русия и трябва да бъде дисциплинирана за откъсване от родината.

Докато администрацията на Байдън е фокусирана върху Украйна, подобен сценарий се разгръща на границата между Сърбия и Косово. През последното десетилетие Русия и Сърбия значително разшириха военното си сътрудничество. Сърбия удвои бюджета си за отбрана през последните три години до 1,5 милиарда долара. Това са много пари за харчене, когато няма външна заплаха.

Сърбия очевидно се готви за война, харчейки щедро за сложни нападателни оръжия. Тя закупи бойни самолети МИГ, танкове Т-72 и друга военна техника от Русия. Сърбия и Русия - създадоха "Хуманитарен център" в Ниш на около 100 км от границата с Косово. Базата е център за разузнавателни операции и база за специални операции, включително руски наемници.

В Британия пред Politico: Балканите са на прага на конфликт

В Британия пред Politico: Балканите са на прага на конфликт

Русия умишлено тества решителността и способностите на НАТО и ЕС, които трябва да отстояват стабилността на Балканите

В Украйна Русия разположи "малки зелени човечета", действащи под прикритие без военни обозначения. По същия начин руски агенти присъстват в Северно Косово. Операциите на руското разузнаване включват обширни кибер операции и операции за злонамерено влияние, целящи радикализиране на косовските сърби.

Последната криза в отношенията между Косово и Сърбия беше предизвикана от Сърбия през септември 2021 г. Правителството на Косово наложи реципрочни мерки за регистрационните номера на превозните средства със Сърбия. В отговор сръбският президент Александър Вучич разположи военни близо до границата с Косово. Напрежението се изостри от МИГ-29, заобикалящи въздушното пространство на Косово.

Глава 35 от преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС изисква взаимно признаване и нормализиране на отношенията с Косово. Вучич не желае да признае независимостта на Косово, така че стремежите на Сърбия към ЕС са блокирани. Той иска да преориентира преговорите между Косово и Сърбия, което може да бъде постигнато чрез разпалване.

Путин цитира "косовския прецедент", за да оправдае руската окупация на Абхазия и Южна Осетия в Грузия. Повтаряйки забележките на Путин за Украйна, Вучич заплаши с военна намеса в Косово, за да "защити незащитеното сръбско население". Посланикът на Русия в Сърбия Александър Боцан-Харченко избра това токсично време за инспекция на сръбския военен корпус, който бе в състояние на повишена бойна готовност. Неговото действие бе изявление на руско-сръбска солидарност срещу Косово.

НАТО трябва да бъде готова за възможността Сърбия, в сътрудничество с Русия, да предизвика криза в северната част на Косово, като започне прокси въоръжен конфликт. Този сценарий отразява подхода на Русия към източния Донбас на Украйна.

Русия и Сърбия тестват ангажираността на НАТО и САЩ към съюзници и партньори. Путин вярва, че едновременните "военни театри" в Украйна и Косово биха прекомерно разширили действията на НАТО и биха изпитали ангажираността на Вашингтон. Неуспехът да се защити Косово би отворил вратата за по-широка европейска война, засягаща сегашния световен ред.

В окопите в Източна Украйна войниците искат членство в НАТО

В окопите в Източна Украйна войниците искат членство в НАТО

Не санкциите на Запада, а членство в алианса, ще помогне на Украйна

Легендарният американски дипломат Ричард Холбрук каза за бившия президент на Сърбия Слободан Милошевич: "Той се опитва да реши проблем, като направи по-голям". Същото може да се каже и за политиката на Путин близо до Русия и на Балканите.

Путин не иска бойна конфронтация със САЩ в Черно море. Нито иска Съединените щати да прилагат остри санкции. Байдън предупреди Путин, че САЩ са готови да приложат пакет от дипломатически и икономически санкции по време на неотдавнашната им телеконференция.

Байдън ще прекрати "Северен поток 2", критичен източник на приходи за Русия, която продава природен газ в Европа, в случай на атака срещу Украйна.

Путин смята, че може да избегне сериозна конфронтация със САЩ за Украйна, като създаде криза между Сърбия и Косово. Насилието в Косово би забъркало САЩ и войски от страните от НАТО, които са базирани в Косово. Една атака може да провокира Албания да се намеси. Алиансът може да активира член 5 от хартата. "Атака срещу който и да е съюзник от НАТО ще се счита за атака срещу всички членове на Алианса", като предприеме необходимите действия за подпомагане.

Путин смята, че "разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа трагедия на 20-ти век". Съветският ревизионизъм и антиамериканизмът са определящи характеристики на имперското управление на Путин.

Шефът на НАТО скастри Русия за исканията ѝ относно членството на Украйна

Шефът на НАТО скастри Русия за исканията ѝ относно членството на Украйна

"Това по никакъв начин не представлява заплаха за Русия"