Член на Конгреса на САЩ от Минесота заяви, че протестиращите от Black Lives Matter са "във война" със "западната култура", използвайки изрази, които според правозащитни групи, отдавна се използват за популяризиране на белия национализъм, съобщават "Вашингтон пост" и "Индипендънт".

Републиканецът Джим Хагедорн коментира във "Фейсбук" в отговор на статия за противоречивия активист Шон Кин, който по-рано тази седмица заяви, че стенописите и статуите, които изобразяват Исус като бял, трябва да бъдат съборени. Многобройни паметници на Конфедерацията паднаха през последните дни, както от ръцете на протестиращите, така и по заповеди на местни служители.

"Демократическата Black Lives Matter партия, заедно с армиите на бунтовниците, водят война с нашата страна, нашите убеждения и западната култура", пише Хагедорн.

"Тяхното радикално движение се организира и разраства. Никога не трябва да ги оставяме да поемат властта. Трябва да отстояваме и защитаваме нашата страна, идентичността на нацията си, нашите юдео-християнските ценности и американския ни начин на живот."

Южният юридически център за борба с бедността, който документира езика на омразата, отбелязва, че "западната култура" и подобни термини често се използват като оръжия с цел въвеждане на бяла националистическа идеология.

Във вторник вечерта представителят Илхан Омар туитира статия за коментарите на Хагедорн, в която се отбелязва, че републиканецът има история с дискриминационни коментари и преди това също се е изказвал срещу протести, предизвикани от убийството на Джордж Флойд.

В изявление пред "Вашингтон пост", Хагедорн се съсредоточи върху размислите на Кинг за статуи и стенописи, които изобразяват Исус. Той не се обръща към нарастващия брой американци, които подкрепят движението Black Lives Matter и искат да сложат край на расовата несправедливост.

"Идеята, че статуите и образите на Исус Христос по някакъв начин представляват бяло надмощие и трябва да бъдат унищожени, са нелепи и представляват нарастващо нетолерантно ляво движение, за да заглушат всякакви гласове, които не са в съответствие с техните радикални светски възгледи", обясни той.

С подобрен коментар се обърна и представителят Мат Гаец към млади консерватори във Феникс, където отказа призиви за "орязване" на полицейските агенции и изрази недоволство от действията на някои протестиращи.

"Знаете, че тези бунтове продължават, нападат нашите паметници и нашата история, това не е политическа реч. Това не е политическа реч, когато хвърляш кошче за цигари срещу магазин Nike и излизаш с Air Jordan", обясни Гаец.

"Тук не става въпрос за насилие, не е дори за раса. Те искат да заменят и унищожават нашата велика нация."

"Аз отхвърлям идеята за бяла привилегия или черна привилегия или всякакъв друг вид привилегия. Всички сме обединени в една американска привилегия, с която трябва да се гордеем, и да се борим за всичко, което имаме", добави той.

Тръмп плаши с 10 г. затвор всеки, който събаря паметници

Тръмп плаши с 10 г. затвор всеки, който събаря паметници

Държавният глава използва "Туитър", за да обяви заканата си