Президентът на САЩ Доналд Тръмп плаши с до 10 г. затвор всеки, който събаря паметници, съобщават медии.

Държавният глава използва "Туитър", за да обяви заканата си, че ще арестуват всеки, който е хванат да събаря паметници. Тръмп добави, че новата заповед ще се прилага със задна дата, което означава, че властите могат да задържат хора, които вече са участвали в такива вандалски прояви.

В Ню Йорк демонтират паметника на президента Теодор Рузвелт

В Ню Йорк демонтират паметника на президента Теодор Рузвелт

Дошло му било времето да бъде премахнат

Упълномощих федералното правителство да арестува, който обезобразява или руши паметници, статуи или друга федерална собственост в САЩ, написа той в социалната мрежа и добави, че всеки задържан за такива вандалски актове може да лежи в затвора до 10 г.

Вълна от национални протести за расова справедливост заля САЩ от 25 май, когато 46-годишният американец Джордж Флойд беше убит от полицията в Минеаполис. Оттогава протестиращи атакуват паметници от Американската гражданска война, свързани с робството и колонизирането на коренното американско население от европейците.

Протестиращи опитаха да съборят статуята на бивш президент на САЩ край Белия дом

Протестиращи опитаха да съборят статуята на бивш президент на САЩ край Белия дом

Седмият президент на САЩ Андрю Джаксън е притежавал роби

Заповедта на Тръмп е в отговор на призива на републиканския сенатор Том Котън от щата Арказанс, който поиска от федералното правителство да предприеме действия.

В понеделник вечерта протестиращи се опитаха да съборят статуя на бившия президент на САЩ Андрю Джаксън до Белия дом преди да бъдат разпръснати от полицията с лютив спрей.