Германските консерватори изпуснаха наложения от тях краен срок за разрешаване на вътрешните разногласия кой трябва да бъде кандидатът, който ще замени канцлера Ангела Меркел на парламентарните избори през септември, информира ДПА.

Християндемократическият съюз (ХДС) и баварските им съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) все още не могат да постигнат съгласие кой кандидат за канцлер да изведе двете партии на вота през септември.

Влиятелни членове на блока оказват натиск върху двамата кандидати да прекратят разногласията, тъй като се опасяват, че това може да навреди на усилията им да спечелят пети пореден мандат.

Маркус Зьодер и Армин Лашет не се разбраха кой да наследи Меркел

Маркус Зьодер и Армин Лашет не се разбраха кой да наследи Меркел

Партиите наложиха краен срок до края на тази седмица

За ключовото място се борят Армин Лашет, лидер на ХДС, и Маркус Зьодер, най-популярният политик в ХСС. Двама също са премиери на провинции: Лашет управлява Северен Рейн-Вестфалия, а Зьодер - Бавария.

Двамата и екипите им водят преговори през последната седмица за разрешаване на спора, което трябваше да се случи до вчера. И двете страни определят разговорите като конструктивни, но за момента никой не иска да отстъпи.

Зьодер и Лашет се срещнаха в неделя вечерта в сградата на Буденстага в Берлин. Тричасовите разговори завършиха без резултат, разкриха източници пред ДПА. И двата лагера не разкриват какво предстои.

Ако днес не бъде постигнато решение, въпросът може да бъде прехвърлен на парламентарната група във вторник.

Германците предпочитат Зьодер пред Лашет за канцлер на ХДС/ХСС

Германците предпочитат Зьодер пред Лашет за канцлер на ХДС/ХСС

44% от германците и 72% от привържениците на консервативния блок смятат, че Зьодер е по-подходящ

Двете партии обикновено излизат с единна кандидатура за канцлер. Обикновено кандидатът е лидер на ХДС.

Но в последно време популярността на партията намалява заради действията на правителството на Меркел в борбата с коронавируса, което открива възможност за Зьодер да се бори за ключовата кандидатура.

Лашет бе избран за лидер на ХДС през януари. Партийният лидер обикновено е кандидат за канцлер. Но популярността на Лашет спадна след слабото представяне на партията на регионални избори на фона на общо недоволство от отговора на правителството в борбата с коронавируса.

Зьодер се радва на по-голяма популярност от Лашет сред германците като цяло. Но изглежда Лашет е подкрепян от ръководството на ХДС.

Повечето германци подкрепят Маркус Зьодер за наследник на Меркел

Повечето германци подкрепят Маркус Зьодер за наследник на Меркел

Председателят на ХДС Армин Лашет и Зьодер от ХСС се борят за кандидат за канцлер на Германия

Не за първи път ХДС и ХСС са разделени кой да бъде кандидатът. В подобни ситуации двете партии изпаднаха през 1980 и 2002 г. Никога не е имало канцлер на Германия от Християнсоциалния съюз, въпреки че Франц Йозеф Щраус и Едмунд Щойбер бяха кандидати съответно през 1980 и 2002 г. На изборите тогава спечелиха социалдемократите.