Армин Лашет стана новият председател на управляващата в Германия партия Християндемократически съюз (ХДС), след като станаха ясни резултатите от втория тур на гласуването за наследник на Ангела Меркел.

"Армин Лашет получи 521 гласа, за Фридрих Мерц - 466 гласа. По този начин Армин Лашет е избран, той получи абсолютно мнозинство от гласовете", каза представител на ХДС, цитиран от германската телевизия N24.

Така Мерц за втори път губи вътрешнопартийна надпревара за лидерския пост в ХДС - той загуби от Анегрет Крамп-Каренбауер през 2018 г.

Краят на ерата "Меркел" настъпва

Краят на ерата "Меркел" настъпва

Кой ще наследи партият?

Веднага след като резултатите бяха обявени, Лашет произнесе кратка реч. В нея той благодари на делегатите за доверието, а на конкурентите за честната борба.

"Искам да направя всичко възможно, за да можем да останем обединени тази година, за да може следващият канцлер да бъде от ХДС/ХСС", каза той.

Освен гласуването по интернет ще се състои и гласуване по пощата. Целта му е формално да потвърди резултатите от гласуването. Всички претенденти предварително обявиха, че ще признаят резултатите от вота.

Лашет, Рьотген, Мерц - кой ще бъде лидер на ХДС?

Лашет, Рьотген, Мерц - кой ще бъде лидер на ХДС?

Тримата са юристи, католици...

Бившият министър на околната среда и председател на комисията по външна политика към Бундестага Норберт Рьотген също кандидатства за поста председател на партията, но кандидатурата му отпадна след първия тур.

Лашет е министър-председател на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, една от най-големите (заедно с Бавария) и най-многолюдната в Германия.

Той е единственият кандидат с опит в управлението на цяла провинция и е ръководител на най-голямата провинциална структура на ХДС.

Лашет се определя като центрист - т. е. той е готов за политическо сътрудничество с по-леви сили, по-специално със социалдемократите, които са част от сегашното коалиционно правителство.

Битката в ХДС - "политика Меркел 2.0" или нов курс

Битката в ХДС - "политика Меркел 2.0" или нов курс

Трима кандидати се борят за мястото на Ангела Меркел, а един от тях ще бъде и фаворит за нов канцлер на парламентарните избори на 26 септември 2021 г.

Смята се, че Лашет е идеологически най-близо до Ангела Меркел и може да продължи нейната партийна политика. Освен това в настоящата надпревара той се представя като "кандидат на базата", т. е. много обикновени членове на ХДС биха искали да го видят на поста председател на партията.

Както се очаква, новият шеф на ХДС ще стане и кандидат за германски канцлер от алианса ХДС/ХСС на изборите за Бундестага през септември и ще замени Меркел начело на германското правителство.