В събота 1001 делегати ще изберат новия председател на ХДС, който ще води партията в ерата след Ангела Меркел. Трима кандидати се борят за мястото председател на ХДС - Армен Лашет, Фридрих Мерц и Норберт Рьотген. Един от тях ще бъде и фаворит за канцлер на парламентарните избори на 26 септември 2021 г. Какви са възгледите и политическите позиции на кандидатите?

Краят на ерата "Меркел" настъпва

Краят на ерата "Меркел" настъпва

Кой ще наследи партият?

Фридрих Мерц и копнежът за консервативен курс

Фридрих Мерц въплъщава копнежа за консервативен курс, за силния мъж и вдъхновяващо лидерство. Той има много привърженици сред членовете на ХДС, макар в момента да не заема политическа длъжност. Това е последният му шанс да се завърне в голямата политика.

Мерц е против приемането на бежанци от лагерите в Босна и Гърция. Той се застъпва за обща политика за убежище на страните от Европейския съюз. На хората трябва да се помага на място. "Тази хуманитарна катастрофа обаче не може да бъде разрешена, като се каже: елате всички в Германия. Този път вече не е отворен."

Голямо медийно внимание на времето беше отделено на думите му, че всеки гражданин би трябвало да може да изчисли данъка върху доходите си на една бирена подложка.

Силни са упреците срещу него, че е бил председател на надзорния съвет на германския клон на най-голямата световна компания за управление на активи "Блек рок". На нападките на Левицата, че ще иска да разори Германия с неолиберална политика, Мерц отговаря: "Аз съм и оставам представител на Социалното пазарно стопанство".

Към него се отправят и упреци, че през 1997 г. като депутат е гласувал срещу криминализирането на изнасилването на жената в брака, а през 2006 г. не е бил съгласен с оповестяването на допълнителните приходи на депутатите.

Мерц одобрява възможна бъдеща коалиция с либералите (Свободната демократическа партия - ФДП), за него те са надежден партньор. Той е за ясно разграничение от партията Алтернатива за Германия (АФД).

"Ние сме последната голяма християндемократическа партия в Европа. Да останем тази голяма европейска партия", заявява Фридрих Мерц.

Норберт Рьотген - концепция за модернизация на ХДС

Норберт Рьотген е положителната изненада, тъй като влезе в състезанието като аутсайдер, но се превърна в сериозен конкурент. Той има ясна концепция за модернизация на ХДС. Както и претенцията, че не представлява никой от лагерите в ХДС и иска да направи партията атрактивна и за млади жени.

Рьотген води целенасочена кампания за гласовете на жените от ХДС, негов приоритет е темата за равенството между половете.

Той се обяви категорично срещу анексията на Крим и отправи остра критика към Владимир Путин, позовавайки се на международното право. Освен експертиза във външната политика, Рьотген притежава и неоспорима екологична компетентност. Все пак до май 2012 г. той беше министър на околната среда и единственият министър, който Меркел е изхвърлила от правителството, заради загубата му на изборите в Северен Рейн-Вестфалия и за да не отслабва нейното управление.

Армин Лашет - Застъпник на "политиката Меркел 2.0"

Армин Лашет е доказал увереност и компетентност в управлението на най-голямата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Той е прагматик, помирител, приближен на Ангела Меркел. Възприема се като продължител на ерата "Меркел". Изграден му е образ на "Меркелианец", който ще се застъпва за "политика Меркел 2.0".

Лашет има огромния опит в управлението, намира баланс между различните интереси и както сам казва, притежава това, "което може би не е напълно вредно за председателя на ХДС - някога да е печелил избори". Той уверява, че с него ХДС ще продължи пътя на успеха.

Преди да бъде приет брака за всички, Лашет отхвърли равнопоставеността между еднополовия и конвенционалния брак.

От гледна точка на ЛГБТ активисти и тримата кандидати са проблематични, тъй като са били срещу равното третиране на хора с различна сексуална ориентация

Обобщение: Партиите са също така и машини за кариера на политиците. Това не е незначителен импулс за избор и предпочитание. Така ще е и на този конгрес. Но независимо кой спечели, решаващото е след избора си победителят да премахне границите между различните лагери и да сплоти мнозинството зад себе си в единна политика.

Обзорът на възгледите и политическите позиции на кандидатите за председател на Християндемократическия съюз е на Господин Тонев. Публикуваме го с негово разрешение.