Партиите "Лигата" и "5 звезди" отново предлагат за премиер на Италия Джузепе Конте. Според последните съобщения, те са се договорили за новото правителство. Конте провежда тази вечер среща с президента Серджо Матарела, предаде РТ. 

Резултатът от преговорите бе обявен на съвместна пресконференция на лидерите на двете евроскептични партии - Луиджи ди Майо и Матео Салвини. 

Припомняме, че по-рано лидерът на италианското антиелитистко движение "5 звезди" Луиджи ди Майо настоя, че Матарела трябва да бъде отстраненот длъжност, след като той наложи вето на предложението на номинирания за министър-председател Джузепе Конте за икономически министър - Паоло Савона.

"Лига" пришпори президента на Италия да насрочи предсрочни избори

"Лига" пришпори президента на Италия да насрочи предсрочни избори

"Колкото е възможно по-скоро"

"Бяхме на няколко крачки от сформирането на правителство, но бяхме спрени, тъй като в нашия кабинет има министър, който критикува Европейския съюз", изтъкна Ди Майо.

Решението на Матарела тогава сложи край на опита на двете популистки партии "5 звезди" и "Лига" да сформират коалиционно управление. По този начин предсрочни парламентарни избори изглеждат все по-вероятни.

Все пак двете партии са заменили кандидата с друг вариант за министър, отново евроскептик, но без план за излизане на страната от еврозоната, с надеждата президентът да го одобри.