От борда на кораба на хуманитарната организация "Оупън армс", където се намират 107 спасени мигранти, отказаха да се възползват от предложението на Испания да акостират на нейно пристанище. Причината е, че ситуацията на кораба е критична, те нямат никакво време за губене и петте дни, които ще са им необходими, за да достигнат до испанското пристанище Алхесирас, близо до Гибралтар, са прекалено много и не са решение, съобщиха от АФП, цитирайки говорителката на "Оупън армс" Лаура Лануса.

Припомняме, че корабът вече 17 дни стои закотвен край средиземноморския остров Лампедуза, блокиран заради отказа на италианските власти да му позволят да акостира на тяхно пристанище.

Министърът на вътрешните работи и вицепремиер на Италия Матео Салвини бе категоричен и неотстъпчив в решението си.

Близо 50 мигранти слязоха на италианския бряг

Близо 50 мигранти слязоха на италианския бряг

Въпреки заканата на Салвини, че няма да ги допусне в страната

В късния неделен ден правителствени източници от Мадрид обявиха, че корабът може да акостира "на най-близкото испанско пристанище" - на Балеарските острови. Но до този момент от "Оупън армс" не са дали никакъв отговор.

Италианският министър на транспорта Данило Тонинели предложи на "Оупън армс" да им осигури ескорт до испанските брегове, като благодари на Мадрид за предложеното съдействие, "макар и да е закъсняло твърде много".

Тонинели, който е член на бившия коалиционен партньор на Салвини - Движението "5 звезди" - обвини страните членки от Европейския съюз, че са "оставили Италия сама да се справя с явлението - миграция - феномен, който всъщност се отнася до цяла Европа".

От френска страна в неделя бе обявено, че те са готови да приемат 40 от мигрантите, намиращи се на борда на кораба, стига да отговарят на критериите за получаване на убежище.

Германия, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург също обявиха, че стигне ли корабът на "Оупън армс" до сушата, и те са готови да посрещнат пасажерите му.

Създателят на "Оупън армс" Оскар Кампс публикува в неделя видео, на което се вижда как четирима от мигрантите скачат зад борда и отчаяно започват да плуват към брега. Малко по-късно на кадрите се вижда, че те са спрени и върнати обратно на кораба.

По данни на ООН най-малко 840 души са изчезнали безследно тази година, опитвайки се да стигнат от Либия до бреговете на Европа.