Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин описа плана на премиера Борис Джонсън за прекратяване на членството на Обединеното кралство в ЕС като "Тръмп-споразумение за Брекзит", съобщават британски медии.

По време на дебат в Камарата на общините опозиционният лидер също нарече новото предложение на Джонсън за сделка с Брюксел "предъвкана" версия на стари предложения, които са отхвърлени от депутатите.

Наредили на консерваторите да наричат ЕС "луд", ако не се съобрази с Джонсън за Брекзит

Наредили на консерваторите да наричат ЕС "луд", ако не се съобрази с Джонсън за Брекзит

Ще се опитат да обвинят ЕС, ако не може да бъде постигната сделка

"Настоящите предложения ще навредят на цялата икономика на Великобритания, особено на Северна Ирландия, поставят Белфасткото споразумение под риск", атакува Корбин плана на Джонсън.

"Вместо да гради консенсус в ЕС, той излезе с предложения, които той знае, че няма да бъдат приети в Брюксел или Уестминстър", предупреди лейбъристът.

Тези планове са по-лоши от на Тереза Мей, убеден Корбин. Според него всички бизнес организации и синдикати искат Великобритания да остане в митническия съюз.

Юнкер пред Джонсън: Има някои проблеми в плана ти за Брекзит

Юнкер пред Джонсън: Има някои проблеми в плана ти за Брекзит

Планът на премиера съдържа "някои проблематични точки"

Планът на Джонсън води до отслабване защитата на човешките права. Ще доведе до Тръмп-Брекзит, алармира Корбин.

Корбин попита премиера дали ще спази закона, отбелязвайки, че трябва да поиска отлагане на Брекзит. Плановете на Джонсън не са сериозни и не работят, вярва лейбъристът и предупреди, че няма да бъдат приети от ЕС, от британския парламент и дори от Великобритания.

Снимка 445931

Източник: ЕПА

Джонсън заяви, че правителството е показало "голяма гъвкавост" в интерес постигане на споразумение с "нашите европейски приятели".

Борис Джонсън изпрати на Юнкер плана си за Брекзит

Борис Джонсън изпрати на Юнкер плана си за Брекзит

"Даунинг стрийт" публикува плана за Брекзит с алтернатива на предпазния механизъм

Ако ЕС не покаже гъвкавост, Великобритания ще трябва да напусне ЕС на 31 октомври без споразумение. Това ще бъде "държавнически провал" на всички страни, смята премиерът.

Джонсън призова депутатите да се "обединят в името на националния интерес". Министър-председателят иска да се концентрира върху вътрешните приоритети, включително инфраструктурата, образованието и здравеопазването.

Премиерът изрази разочарованието си от тона на Корбин.

„Две граници за четири години”: Какво предлага Джонсън за Брекзит?

„Две граници за четири години”: Какво предлага Джонсън за Брекзит?

"Гардиън" представя новото предложение на премиера на Великобритания Борис Джонсън за Брекзит, което се очаква днес да бъде официално изложено

Вчера премиерът на Великобритания Борис Джонсън проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като изпрати писмо на Брюксел, в което излага предложението си за замяна на предпазния механизъм за Ирландия.