Премиерът на Великобритания Борис Джонсън проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като изпрати писмо на Брюксел, в което излага предложението си за замяна на предпазния механизъм за Ирландия.

Опозицията на Острова отхвърли новите предложения за Брекзит

Опозицията на Острова отхвърли новите предложения за Брекзит

Лейбъристите ще му кажат, че планът е "неприемлив"

По време на разговора Юнкер е заявил, става ясно от съобщение на Европейската комисия, че планът на премиера съдържа "някои проблематични точки". Юнкер не е отхвърлил плана и дори е приветствал някои аспекти.

Председателят Юнкер приветства решимостта на премиера Джонсън да напреднат разговорите преди срещата на Европейския съвет през октомври и да постигнат напредък за споразумение, се отбелязва в съобщението и се подчертава, че председателят на Европейската комисия приема някои положителни елементи, предимно по отношение на регулациите, свързани с всички стоки и контрола на стоки от Великобритания за Северна Ирландия.

Борис Джонсън плаши: Хаос и два референдума 2020-та, ако не напуснем ЕС

Борис Джонсън плаши: Хаос и два референдума 2020-та, ако не напуснем ЕС

Ние напускаме ЕС на 31 октомври

Но Юнкер също е подчертал, че ще трябва допълнителна работа през следващите дни заради някои проблеми, предимно по отношение на управлението на предпазния механизъм.

Бившият премиер на Люксембург е отбелязал важността да се предотврати "твърда" граница, да се запази сътрудничеството север-юг и икономиката на остров Ирландия, както и защита на единния пазар на ЕС и участието на Ирландия в него.

„Две граници за четири години”: Какво предлага Джонсън за Брекзит?

„Две граници за четири години”: Какво предлага Джонсън за Брекзит?

"Гардиън" представя новото предложение на премиера на Великобритания Борис Джонсън за Брекзит, което се очаква днес да бъде официално изложено

Преговарящите екипи на Великобритания и ЕС ще проведат среща в Брюксел през следващите дни, заключават от Комисията.