Лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин предупреди, че заплахата от Брекзит без споразумение е "много сериозна", пише "Гардиън".

Корбин направи коментара след среща с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

Окончателно споразумение за Брекзит до средата на март?

Окончателно споразумение за Брекзит до средата на март?

Великобритания и Европейският съюз се насочват към "паралелна декларация"

Лейбъристът съобщи, че разговорите са били "полезни и информативни". По думите му на срещата са обсъдили алтернативните предложения на Лейбъристката партия за митнически съюз с ЕС.

"Силно вярваме, че тези предложения са правдоподобни - това беше потвърдено на нашата среща днес - и че те могат да бъдат договорени", отбеляза още той.

Проблемът е, че премиерът настоява за споразумението си, което е отхвърлено от парламента, подчерта Корбин и предупреди, че изтича времето за избягване на сценарий Брекзит без сделка.

Юнкер: Брекзит е миналото, а не бъдещето

Юнкер: Брекзит е миналото, а не бъдещето

Той за пореден път повтори, че Брекзит е катастрофа

Заплахата от Брекзит без споразумение е нещо, което сериозно напряга хората в ЕС. Те са много обезпокоени за последствията, акцентира Корбин.

На въпрос дали Барние е съобщил, че е възможно отлагане на Брекзит, Корбин каза, че това е сложен и труден въпрос, на който не може да отговори в момента.

Двама топ консерватори с ултиматум към Тереза Мей да промени сделката за Брекзит

Двама топ консерватори с ултиматум към Тереза Мей да промени сделката за Брекзит

Иначе напускат Консервативната партия

Междувременно Барние коментира пред френския вестник La Croix, че "безизходицата" на преговорите за Брекзит се запазва и повтори, че Брюксел няма да предоговаря споразумението или предпазния механизъм.

Чакаме Тереза Мей да ни каже как вижда нещата и какво иска, съобщи Барние.

На въпрос дали има вероятност Брекзит да бъде отложен, Барние отговори, че не е нужно повече време, а решения от британския парламент.

Ако този въпрос бъде повдигнат, първата реакция на евролидерите, за което е необходимо единодушие, ще бъде: "За какво? За какъв период", поясни той.

По думите му Брюксел е готов да направи промени в политическата декларация за бъдещите отношения, ако Лондон поиска да бъде "по-амбициозна", например да се предложи постоянен митнически съюз.