Официалният текст за Брекзит може да бъде договорен до средата на март. Това съобщава световната осведомителна агенция "Ройтерс", позовавайки се на дипломатически източници от Европейския съюз.

От информацията става ясно, че Великобритания и Европейският съюз се насочват към "паралелна декларация" по казуса с предпазния механизъм за избягване на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия с цел преодоляване на безизходицата.

Двама топ консерватори с ултиматум към Тереза Мей да промени сделката за Брекзит

Двама топ консерватори с ултиматум към Тереза Мей да промени сделката за Брекзит

Иначе напускат Консервативната партия

Договореният текст няма да бъде променян.

Премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей няма да получи финалния текст на новата декларация преди 28 февруари.

Междувременно говорителят на британското правителство Джеймс Слак заяви, че ЕС иска Великобритания да напусне Общността със споразумение. Но според него все още има много работа за вършене. Слак добави, че най-лесният и най-простият начин за Великобритания да получи изискваните от британския парламент уверения от ЕС е да се предоговори споразумението за Брекзит. Той подчерта, че двете страни работят "енергично" за договаряне на тези уверения.

Филип Хамънд под критика: Нямал план за Брекзит без сделка

Филип Хамънд под критика: Нямал план за Брекзит без сделка

Опасност за британските компании

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че не е голям оптимист за постигане на споразумение с Лондон, което ще бъде ратифицирано от британския парламент.