1/3 от здравите хора без симптоми на коронавируса може би са придобили имунитет, показва ново международно изследване, пише "Дейли телеграф". 

Това означава, че вероятно много повече хора са придобили имунитет в сравнение с направените тестове за антитела. Вчера бе съобщено, че в италиански град 40% от заразените нямат симптоми.

Каролинският институт е изследвал повече от 200 души, включително и здрави донори на кръв. Проучването е извършено в Швеция - единствената страна в Европа, която не наложи пълна блокада.

Швеция: СЗО е в тотална грешка

Швеция: СЗО е в тотална грешка

Швеция обвини Световната здравна организация (СЗО) в "напълно погрешно тълкуване"

Освен измерване нивата на антителата в организма, при тестовете са измерени и нивата на отговор на Т-клетките. Те принадлежат към групата на белите кръвни клетки, които помагат на имунната система да се пребори с вирусите. Все повече се смята, че те имат ключова роля в борбата с коронавируса.

Общо в 30% от донорите на кръв е установен развит "Т-клетки имунитет", което е два пъти повече от случаите, при които са засечени антитела.

Проби във Великобритания показват, че около 7% от населението на Англия е развило антитела и 17% в Лондон.

Новото изследване разкрива, че нивата на "Т-клетки имунитета" може би са значително по-високи.

Спада доверието на хората в Швеция, че властите могат да се справят с коронавируса

Спада доверието на хората в Швеция, че властите могат да се справят с коронавируса

Либералният подход губи все повече привърженици

Тестовете за антитела създават проблеми, тъй като се доказват като ненадеждни и не e ясно какво е тяхното ниво в организма.

Новото проучване не показва какво ниво на имунитет осигурява отговорът на Т-клетките, но учените са все по-въодушевени относно ролята, която играят Т-клетките, защото те вярват, че може да обясни защо някои групи, особено децата, имат по-голям имунитет срещу коронавируса.

Имунологичният анализ на пробите от над 200 души от Стокхолм, проведен от Каролинския институт и Каролинската университетска болница, е установил, че 30% от здравите кръводарители имат Т-клетки срещу коронавируса, въпреки че не са проявили симптоми на заболяването.

Според авторите на изследването това означава, че вероятно се подценява процентът на хората, придобили имунитет срещу коронавируса. Но те смятат, че е трудно да се каже дали тези хора ще продължат да имат имунитет за в бъдеще.

Коронавирус: Нов удар върху надеждите на Швеция за стаден имунитет

Коронавирус: Нов удар върху надеждите на Швеция за стаден имунитет

Само около 6,1% от шведите са развили антитела

Във вторник бе публикувано германско проучване, което показва, че настинка може да осигури някакви нива на имунитет срещу коронавируса. Изследването, в което са участвали 185 души без коронавирус, е открило, че четирима на петима имат отговор на Т-клетки срещу коронавируса.