Около 75% от американците са под някаква форма на карантина и самоизолация, след като още щати затегнаха мерките в борбата срещу коронавируса, информира Би Би Си.

Най-малко 3 000 загинали и над 500 за ден в САЩ

Най-малко 3 000 загинали и над 500 за ден в САЩ

Стотици медици са болни, болници нямат екипировка, карантина може да спаси милиони

Мериленд, Вирджиния, Аризона и Тенеси са поредните щати, които наредиха на жителите си да останат по домовете си. Общо 32 от 50-те щата въведоха подобни мерки.

САЩ е държавата с най-много случаи в света - повече от 164 000 и над 3000 починали. Миналата седмица страната изпревари Италия. Ню Йорк е най-засегнатият град в САЩ с повече от 910 починали.

САЩ пращат помощ на Италия, Франция и Испания срещу COVID-19

САЩ пращат помощ на Италия, Франция и Испания срещу COVID-19

След като Русия изпрати техника

Около 245 милиона американци са принудени да си останат по домовете си. Властите във Флорида не искат да налагат подобни мерки за целия щат, а само за няколко района до средата на май.

Като цяло на американците се позволява само да излизат до хранителния магазин, до аптеката или някаква ограничена форма на упражнения.

Икономическите последици от рестрикциите са огромни. Милиони американци изгубиха работата си. Според изчисления на Федералния резерв 47 милиона души могат да останат без работа през следващите месеци.

Междувременно губернаторите настояват президентът на САЩ Доналд Тръмп да предостави повече тестове. Според CBS News Тръмп и губернаторите са провели разговор в понеделник. Американският лидер е отбелязал, че повече няма проблем с липсата на тестове. Но няколко губернатори се оплакали, че нямат достатъчно тестове.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 697 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 33 000. Регистрирани са случаи в 203 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 800 000 случая и над 38 000 починали в 178 държави, възстановили са се повече от 170 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".