Десетки болници в Австралия и Нова Зеландия ще изпитат лекарства против СПИН и малария върху заразени с коронавирус, пише "Дейли телеграф".

Програмата е наречена AustralaSian Covid-19 Trial (ASCOT). В клиничните тестове ще участват 2000 пациенти от повече от 70 болници в Австралия и от 12 болници в Нова Зеландия.

Антивирусният препарат remdesivir спира прогресията на COVID-19 при маймуни

Антивирусният препарат remdesivir спира прогресията на COVID-19 при маймуни

Лекарството по принцип е предназначено за ебола

Ще бъде тестван препаратът лопинавир/ритонавир, който вече се използва във Великобритания при лечение на СПИН. Също така по време на изпитанията ще бъде тестван и хидроксихлорохинът, който е одобрен на национално ниво за лечение против малария и определени автоимунни заболявания като ревматоиден артрит.

През последната седмица американският лидер Доналд Тръмп не настояваше толкова много да се използва хидроксихлорохин, след като по-рано многократно наричаше медикамента "чудо", което може да се използва срещу коронавируса.

И двата медикамента са тествани навсякъде, включително и от Световната здравна организация.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 157 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,48 млн. случая и над 170 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 652 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".