Премиерът на Франция Жан Кастекс съобщи, че правителството не планира да налага нова национална блокада, въпреки че страната отчита скок на новите случаи на коронавирус, информира "Гардиън".

Вместо това той обяви няколко по-малко драстични мерки. Кастекс поясни, че сред тях са по-бързо тестване на приоритетните случаи и предоставяне на пълномощия на местните власти да налагат ограничения на фирмите.

Коронавирус: Франция обмисля дали да наложи локални блокади

Коронавирус: Франция обмисля дали да наложи локални блокади

Говорител на правителството заяви, че нищо няма да бъде изключено на срещата на кабинета

Министърът-председателят подчерта, че хората "свалиха гарда си през лятото".

Премиерът съобщи още, че френското правителство ще наеме още 2000 здравни работници в помощ проследяването на хора, които са били в контакт със заразени с коронавирус. Кастекс обяви, че тези, които са с положителна проба за коронавирус, ще трябва да се изолират за седем вместо 14 дни. "Призоваваме хората да спазват тези седем дни докрай", отбеляза той.

Франция с 8 550 нови случая на коронавирус

Франция с 8 550 нови случая на коронавирус

Страната очаква ръст на тежките случаи

Жан Кастекс изрази притеснението си от увеличението на новите случаи, особено сред възрастните хора, в Марсилия, Бордо и Гваделупа.

Френските здравни власти потвърдиха 9843 случая на коронавирус в четвъртък в сравнение с предишния рекорд 8975 преди шест дни.