Хиляди членове на протестантска църква са свързани с огнище на коронавирус в Сеул. Те са помолени да се изолират, обявиха южнокорейските власти, които обвиниха лидера на църквата, който също е с положителна проба за коронавирус в нарушаване на противоепидемиологичните мерки, информира АФП.

Южна Корея с най-много случаи на коронавирус от март

Южна Корея с най-много случаи на коронавирус от март

Здравните власти на Южна Корея съобщиха, че са регистрирали 279 нови случая

Подходът "проследи, тествай и лекувай" в Южна Корея се възприема като глобален модел за ограничаване разпространението на коронавируса, но сега страната е принудена да се бори с няколко огнища, свързани с религиозни групи.

През уикенда столицата и съседната провинция Кьонги-до забраниха всички религиозни събирания и призоваха жителите да избягват да пътуват след появата на нови огнища, предизвикало опасения от втора голяма вълна на зараза.

Икономиката на Южна Корея с най-лоши резултати от повече от 20 години

Икономиката на Южна Корея с най-лоши резултати от повече от 20 години

Пандемията от новия коронавирус удари тежко страната

Република Корея потвърди 197 нови случая днес, с които се увеличиха до общо 15 515. За четвърти пореден в страната са регистрирани трицифрен брой заразени, след като в продължение на няколко седмици имаше по 30-40 случая.

Най-голямото огнище е в църквата Саранг Джейл в Сеул, която е ръководена от спорен консервативен пастор, който е водеща фигура в протести срещу президента Мун Дже-ин.

Общо 315 случая са свързани с църквата. Това е едно от най-големите огнища в страната до момента. Властите са поискали от 3400 членове на църквата да се изолират.

Около всеки шести от църквата е с коронавирус.