Русия, четвъртата най-засегната държава в света по потвърдени случаи на коронавирус, отчете под 6000 заразени с коронавирус за ден, което се случва за първи път от края на април, информира АФП.

Русия е готова да сподели данните за ваксината срещу COVID-19

Русия е готова да сподели данните за ваксината срещу COVID-19

Кремъл отрича обвиненията за кражба

Здравните власти съобщиха още, че 85 души са починали през последните 24 часа - на-ниското ниво от 4 май.

Общо в Русия има 12 427 починали от коронавирус и 777 486 заразени.

Смъртността в Русия остава на ниско ниво в сравнение с други тежко засегнати държави, което увеличава спекулациите, че Москва може и да не съобщава реалните данни.

Руските власти започнаха да разхлабват ограничителните мерки през юни преди парада за Втората световна война в Москва и референдума за конституционни реформи, които позволяват на руския лидер Владимир Путин да остане на власт до 2036 г.

И двете събития бяха отложени заради епидемията.

Русия ще произвежда британската ваксина против COVID-19

Русия ще произвежда британската ваксина против COVID-19

Москва ще снабдява с ваксината между 30 и 50 страни

Москва планира отваряне на кината и театрите от 1 август. В столицата маските са задължителни в магазините и обществения транспорт, но не и по улиците.

Русия отчете 5940 нови случая днес. За последен път Русия регистрира под 6000 новозаразени на 29 април. Най-много нови случаи има в Москва.

Няколко институции в Русия работят върху ваксина. Миналата седмица руското военно министерство съобщи, че е разработило "безопасна" ваксина. Клиничните изпитания се очаква да завършват до няколко седмици.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 14 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 597 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 14,5 млн. случая и повече от 606 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 8,1 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".