Случаите на коронавирус в САЩ надхвърлиха 4 милиона, като средно всеки час са регистрирани над 2600 нови случая, което е най-високото ниво в света, съобщава "Ройтерс".

Заразените с коронавирус в САЩ бързо започнаха да се увеличават от първия засечен случай на 21 януари. 98 дни отне на САЩ да достигнат 1 милион случая, 43 дни да достигнат 2 милиона случая, след това 27 дни да прехвърлят 3 милиона случая. САЩ достигнаха 4 милиона заразени само за 16 дни, което означава по 43 нови случая всяка минута.

Повече от 3 млн. заразени с коронавирус в Европа

Повече от 3 млн. заразени с коронавирус в Европа

Русия е с най-много случаи на континента

Федералното правителство, щатските губернатори и кметовете на градовете често влизаха в сблъсък за най-добрия начин за спиране разпространението на коронавируса, което доведе до голямо объркване при прилагане на правилата.

В последните дни президентът Доналд Тръмп промени тона. Преди той се обявяваше против носене на маски, но от тази седмица призова всички американци да го правят. Дори преди няколко дни американският лидер за първи път се появи на публично място с маска на лицето.

Тръмп: Патриотично е да си с маска

Тръмп: Патриотично е да си с маска

Нова кампания на американския президент

От 20-те най-засегнати държави в света, САЩ са на второ място по случаи на глава от населението със 120 инфектирани на 10 000 души. Чили са на първо място.

С над 143 000 починали, или 4,4 фатални случая на 10 000 души, САЩ са на шеста позиция в света по този показател. Пред тях са Великобритания, Испания, Италия, Чили и Франция.

Осведомителната агенция отбелязва, позовавайки се на официални данни, че на глобално ниво новите случаи показват, че няма признаци на забавяне разпространението на коронавируса, като най-голямо е в САЩ и Южна Америка.

Бразилия регистрира нов дневен рекорд в сряда, с което общо случаите в Латинска Америка надхвърлиха 4 милиона. Бразилия е втората страна в света с най-много случаи - над 2,2 милиона заразени и близо 83 000 починали.