Много малко от 2000 ученици и учители, тествани за коронавирус в германската провинция Саксония, имат антитела. Това става ясно от проучване, което подсказва, че училищата може би не играят толкова голяма роля в разпространението на вируса, както някои експерти се опасяваха, информира "Ройтерс".

Германия започна да отваря училищата през май, макар че продължава дебатът за ролята на децата в разпространението на вируса сред уязвимите хора вкъщи и сред по-възрастните учители и персонал.

Изследването, проведено от Университетската болница в Дрезден, включва анализ на кръвни проби от почти 1500 деца на възраст между 14 и 18 г. и 500 учители от 13 училища в Дрезден и окръзите Бауцен и Гьорлиц през май и юни.

Това е най-голямото проучване за коронавирус в Германия сред учениците и учителите.

От почти 2000 проби само 12 са с антитела, съобщи Райнхард Бернер, професор по педиатрия към болницата. Той добави, че първите резултати показват, че няма доказателства, че децата играят особена роля в разпространението на коронавируса.

"Децата дори може би действат като спирачка на инфекцията", каза Бернер на пресконференция. По думите му инфекциите в училищата не са довели до възникване на огнище, докато разпространението на вируса в домакинствата също е по-малко динамично от смятаното първоначално.

Министърът на образованието в Саксония съобщи, че проучването показва, че училищата в провинцията могат да отворят след лятната ваканция в края на август, но при определени условия като носене на маски и социална дистанция, където е възможно.

Бернер обаче подчерта, че изследването е представително само за провинция Саксония, където има относително малко заразени с коронавирус в сравнение с други райони на Германия.

Друго проучване показва, че антитела срещу коронавируса са открити при само 1,3% от 12 000 проби.