Статистически данни от здравните служители в Чикаго подчертават за тежък удар на коронавируса върху афро-американците. Те представляват половината от всички случаи на коронавирус в града и повече от 70% от смъртните случаи, въпреки че съставляват 30% от населението.

Други градове с голямо афро-американско население, включително Детройт, Милуоки, Ню Орлиънс и Ню Йорк, се превърнаха в коронавирусни горещи точки. САЩ са регистрирали близо 370 000 случаи на вируса и почти 11 000 смъртни случая.

Към 5 април, 1824 от общо 4680 от потвърдените в Чикаго случаи на Covid-19 са чернокожи, обясниха градските власти в понеделник. Чикаго има общо 98 смъртни случая към неделя, като 72% от тях са чернокожи.

В Илинойс чернокожите са 41% от смъртните случаи на Covid-19, въпреки че съставляват 14% от населението.

Комисарят по обществено здраве на Чикаго д-р Алисън Арвади коментира, че чернокожите жители вече живеят средно с около 8,8 години по-малко от техните бели съграждани.

Кметът Лори Лайтфут коментира, че коронавирусът е "опустошителен за черен Чикаго". Тя добави, че градски инспектори ще бъдат изпращани в магазини, за да гарантират, че всички се придържат към насоките за социално дистанциране.

Кметът също предвижда комендантски час в райони, където хората се събират пред магазини за алкохол, съобщава "Чикаго Сън Таймс".

В Мичиган афро-американците съставляват 14% от населението, но те представляват 33% от случаите с коронавирус и 41% от смъртните случаи, показаха данни на държавното здравно управление. Белите жители представляват около 23% от регистрираните случаи в Мичиган и 28% от смъртните случаи, сочат данните.

Детройт, Мичиган, е около 80% черен, а градът заедно с околните му предградия представлява около 80% от потвърдените случаи на коронавирус.

Подобна е ситуацията в Милуоки, Уисконсин, един от най-сегрегираните градове в САЩ. Афро-американците съставляват почти половината от почти 1000 случая на щата Милуоки към миналия петък и 81% от 27-те смъртни случая, въпреки че чернокожите представляват 26% от населението там, показва проучване.

Около 40% от смъртните случаи от коронавирус в Луизиана са в района на Ню Орлиънс, където по-голямата част от жителите са чернокожи.

Здравните служители по-рано заявиха, че жителите на Биг Ийзи страдат от затлъстяване, диабет и хипертония, които са по-високи от средните за страната, което ги прави по-уязвими за Covid-19. Кметът Лайтфут обясни, че диабетът, сърдечните заболявания и респираторните заболявания са "наистина разпространени" в черните общности.

Д-р Арвади коментира, че дори и всички в града да имат достъп до лекар, "все още ще забележим значителни различия в здравеопазването поради отдалеченост от храна и липса на проходими улици".

Д-р Камерън Уеб, афро-американски лекар, който се кандидатира за Конгрес в американския щат Вирджиния, заяви пред "БиБиСи нюз", че расовите и икономическите различия в САЩ се усилват от пандемията. "Това наистина разкрива грешките на нашето общество".

Алдерман Джейсън Ервин, който председателства черния съвета в Чикаго, заяви пред "Чикаго трибюн", че "процентите на неспазване на мерките за стоене вкъщи в някои части на града" също могат да допринесат за статистиката.

Коронавирус: Чикаго се готви за вълна от нови безработни бездомни

Коронавирус: Чикаго се готви за вълна от нови безработни бездомни

Хората се страхуват, че условията в приютите по-лесно ще ги заразят