Френските органи за борба с наркоразпространението виждат свиване на наркобизнеса с 1/3 заради наложената в средата на март карантина в борбата с коронавируса, обяви вътрешният министър Кристоф Кастанер, цитиран от АФП.

"По време на блокадата активността на трафика е значително засегната и ние изчислихме, че е спаднала с 30-40%", каза Кастанер в националното звено за борба с наркотрафика OFAST в Нант.

Франция плаши Испания с ответна карантина за влизащите в страна

Франция плаши Испания с ответна карантина за влизащите в страна

Париж ще наложи реципрочни карантинни мерки

Но той предупреди, че дилърите на дрога са измислили нови начини за доставяне на продуктите до клиентите си, включително "уберизация" на поръчките и доставките през социалните мрежи.

Въпреки това пазарът е сериозно засегнат и това е довело до "огромно" покачване на цените, като цената на марихуаната се е увеличила с 30-60%.

Война за ваксини: Франция не приема САЩ първи да получат ваксина с финансов претекст

Война за ваксини: Франция не приема САЩ първи да получат ваксина с финансов претекст

140 световни лидери и експерти подписаха отворено писмо за "народна ваксина"

От OFAST обявиха, че увеличените рискове от внос на наркотици, когато хората останаха по домовете си заради епидемията, е довело до увеличение на домашното производство на марихуана.

Отделно свиването на пазара е предизвикало напрежение между наркогрупите, тъй като се опитват да защитят териториите си или се местят в нови райони.

В понеделник след частичната отмяна на блокадата полицията е спряла два автомобила до югоизточния град Лион и в колите са открити 430 килограма канабис и 10 килограма кокаин.