Премиерът на Косово Албин Курти обяви, че от 1 април страната премахва всички мита върху внос от Сърбия и Босна и Херцеговина и ще прилага реципрочност по всички въпроси, свързани с вноса от Сърбия, съобщават медии.

Решението ще остане в сила до 15 юни, когато ще бъде направена всеобхватна оценка. Курти отбеляза, че в допълнение прилагането и адекватността на това решение ще бъдат проверявани най-малко веднъж в месеца.

Правителството на Косово падна при вот на недоверие

Правителството на Косово падна при вот на недоверие

82-ма депутати в 120-местния парламент гласуваха срещу правителството

Но автомобилите със сръбски номера ще трябва да поставят временни номера при влизане в Косово, а сръбските граждани ще се нуждаят от специално разрешително. Тези мерки са реципрочни на наложените от Сърбия за Косово.

На няколко пъти ЕС и САЩ призоваваха Косово да отмени митата, за да се открие път за възобновяване на преговорите между Прищина и Белград.

Протести в Косово

Протести в Косово

Недоволство заради политическата криза и недостатъчните мерки срещу коронавируса...

Сърбия се оттегли от разговорите за нормализиране на отношенията с Косово през ноември 2018 г., когато Прищина реши да наложи 100% мита върху всички продукти, внасяни от Сърбия и Босна. Косово тогава се аргументира, че митата имат за цел да защитят суверенитета и интересите на страната. Решението на Косово беше взето, след като Сърбия блокира опитите на Прищина да се присъедини към ЮНЕСКО и Интерпол.

Обрат: Косово премахва митата върху сръбски стоки

Обрат: Косово премахва митата върху сръбски стоки

Решението обяви премиерът Албин Курти