Премиерът на Словакия Роберт Фицо работи пълна нощна смяна от осем часа в една от фирмите, които снабдяват словашката автомобилна индустрия - IAC Group. Това е станало на 25 ноември, съобщават словашки медии.

Инициативата на Фицо идва на фона на синдикатите и работниците за по-високи заплати за работа през нощта, уикендите и официалните празници.

Министър-председателят бе поканен да работи нощна работа в пекарна, бензиностанция и на производствена линия в завода на Nexis Fibers.

По време на смяната си Фицое произвел почти 500 заваръчни шевове при норма от 650. Все пак на нарочно свикана пресконференция на следващия ден, той призна, че предложеното увеличение на допълнителните плащания за нощната работа ще бъде изправено пред огромна съпротива от предприемачи в Словакия.

Опозицията вече обвини премиера в популизъм.

Не може един и същи шоколад в Австрия и Словакия да е с различно качество, възмутен Фицо пред Юнкер

Не може един и същи шоколад в Австрия и Словакия да е с различно качество, възмутен Фицо пред Юнкер

Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България атакуват няколко световни вериги

В изменение на Кодекса на труда депутатите от управляващата партия предложиха увеличаване на бонусите за нощна работа от 20% на 50% от минималната работна заплата към май 2018 г. Бонусите за работа през официалните празници трябва да се увеличат от 50% заплата до 100%. Трябва да се въведат и бонуси за работа през уикенда, в размер на най-малко 100% от минималната работна заплата.

Според проекта за всеки час нощен труд към основното възнаграждение ще се добавя 1,40 евро премия. Досега работниците получаваха по 50 евроцента добавка за час нощен труд, което възлиза на една пета от законната минимална ставка.

В края на седмицата предстои обсъждане на социалния пакет и допълнителното заплащане на нощния труд. Работодателите настояват премиерът Фицо също да присъства на дискусиите.

От словашките работодателски организации признават, че допълнителните плащания за нощен труд са отменени от многонационалните компании при настъпването на кризата през 2007 г.